Lotul trei al Inelului de Centură din București va fi proiectat și construit de o companie din China. Contractul făcut pentru această construcție este în valoare de 398 de milioane de lei, fără TVA și a fost semnat joi cu un constructor chinez. Acesta are la dispoziție un an pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lucărilor, a anunțat Sorin Grindeanu, a informat Agerpres.
„Contractul semnat astăzi de CNAIR are un istoric aparte. Au fost trei decizii ale instanţei şi şase ale CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor n.r.) prin care s-a dispus reevaluarea ofertelor după desemnarea de către CNAIR a câştigătorului acestui contract în anul 2020. Aceste decizii au impus soluţia semnării. Interesul public prevalează şi vreau să circulăm pe A0 la cele mai înalte standarde”, a scris Grindeanu pe pagina sa de Facebook.
Sursa de finanțare pentru acest proiect este asigurată prin Programul Transport. Antreprenorul va efectua mult mai multe proiecte care includ șapte pasaje pe și peste autostradă, două dintre acestea având lungimi de 318 metri, respectiv 466 de metri, precum și nodul rutier cu DN 2. Mai mult, sectorul de autostradă cu o lungime de 8,6 km, va fi în legătură directă cu DN 2 (Afumați) și DN 3 (Cernica).
Lotul 3 al Ao Nord, între Afumați și Cernica, va fi executat de constructorul chinez China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), a anunțat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
Proiectul vine la pachet cu o perioadă de garanție a lucrărilor de 120 de luni.
„Prezenta procedură de atribuire a fost iniţiată în data de 06.06.2019, iar în urma numeroaselor contestaţii privind rezultatul procedurii, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (prin 6 Decizii) şi ulterior Curtea de Apel Bucureşti (prin trei hotărâri) a stabilit conformitatea ofertei depuse de operatorul economic China Civil Engineering Construction Corporation LTD, precum şi acordarea punctajului maxim la criteriul de atribuire. În conformitate cu prevederile legale în materia achiziţiilor publice, respectiv ale art. 28 din Legea 101/2016 cu modificarile şi completările ulterioare, Deciziile Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor au caracter obligatoriu pentru Autoritatea Contractantă, fiind şi menţinute ulterior de către Curtea de Apel Bucureşti”, precizează CNAIR.