Veniturile sunt absorbite de inflație! Așa cum arată informațiile relatate de antena3.ro, în ciuda faptului că scumpirile au avut un ritm galopant, salariile și pensiile au rămas la același nivel.
Scumpirile din ultima perioadă au avut un ritm galopant. Mulți dintre români s-au văzut nevoiți să renunțe la produsele de bază din coșul de cumpărături, tocmai pentru că prețurile din magazine au devenit unele piperate. Astfel, creșterea ușoară a unora dintre venituri este absorbită de rata ridicată a inflației.
Românii își fac de două ori calculele înainte de a pleca la cumpărături, mai ales în pragul sărbătorilor, atunci când inclusiv nevoile sunt mai mari. Veniturile sunt topite de inflație, fie că vorbim despre salariu sau fie că discutăm despre pensie.
Românii pierd 15.5% din câștigurile lunare. Acest lucru înseamnă că, dintr-o pensie minimă de 347 lei, inflația topește 170. Totodată, dintr-un salariu mediu, suma de 660 scade din cauza ratei ridicate, iar la fel de bine, puterea de cumpărare a unui angajat plătit cu venitul minim pe economie este micșorat cu 290 lei.
Citește și: Cele mai bănoase joburi în 2023! Veniturile ajung și la 100 de dolari pe oră
Un studiu relatat de sursa citată arată că salariile ar putea crește cu doar 6%, mai exact, jumătate din inflație. La momentul actual, ne confruntăm cu următoarele date: din pensia minimă de 1.100 lei, 170 sunt topiți de inflație, respectiv, din indemnizația medie de 2.242, suma de 347 este absorbită.
De asemenea, la nivelul salariului minim de aproximativ 1.880 lei, 290 sunt topiți de inflația ridicată, și totodată, 660 lei sunt topiți din salariul mediu, de 4.254. Tot mai mulți români sunt curioși să afle când se pot pensiona.
Persoanele interesate trebuie să intre pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice pentru a completa data nașterii și sexul, iar astfel, vor afla data pensionării. Totodată, recalcularea indemnizațiilor este un alt subiect adesea dezbătut în ultima perioadă.
Recalcularea pensiilor se face la adresa persoanelor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru vârsta limită, dar și pentru oamenii care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere profesională. Așadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limita vârstă se poate cere recalcularea indemnizațiilor.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Veniturile record ale angajaților de la BNR. Pe lângă salariu, instituția acordă indemnizații de vacanță și alte beneficii