Inflația la categoria dulciuri, în special a ciocolatei, este produsă de câțiva factori fundamentali. Totuși, factorul principal este acela al climei nefavorabile din Africa de Vest, acesta fiind locul de unde recolta de cacao este cultivată. Platforma Bloomberg care a fost citată de către Agerpres a precizat faptul că scumpirea ciocolatei va avea loc curând dacă recolta de cacao nu va fi cum se așteaptă. „Stâlpul„ climei nefavorabile este fenomenul meteo El Nino. În acest context, ar fi al treilea an în care va xista un deficit de aprovizionare iar acest fapt se întâmplă la nivel global.
Prețurile la dulciuri sunt deja ridicate, iar companiile mari Hershey Co. și Lindt și Spruengli AG au anunțat deja că prețurile de vor mări, acestea având impact asupra cererii în Europa și Asia.
„Situaţia actuală arată relativ sumbru dacă nu va exista o îmbunătăţire dramatică a perspectivei. Noi majorări de preţuri ar putea să afecteze consumul.”, declară Darren Stetzel, vicepreşedinte la firma de brokeraj StoneX, conform celor furnizate de Economedia.ro
Directorul organismului de reglementare Le Conseil Cafe-Cacao, Yves Kone, a avertizat că Uniunea Europeană, care importă 68% din boabele de cacao produse de Coasta de Fildeş, se confruntă cu o creștere a contrabandei din cauza nevoii de a respecta regulile de trasabilitate impuse. Acest fenomen alarmant se adaugă provocărilor suplimentare generate de schimbările climatice, care amenință industria cacao în mod serios.
„Schimbările climatice ameninţă producţia noastră de boabe de cacoo. Sarcina nu va fi una uşoară pentru că avem responsabilitatea de a menţine arborii de cacao în bune condiţii de producţie.”, a declarat Yves Kone, conform Economedia,ro.
Recolta de cacao poate fi afectată, iar autoritățile din Coasta de Fildeș au dat câteva declarații cu privire la acest aspect. Începând cu data de 1 octombrie 2023 a fost estimată o diminuare a producției cu aproape o cincime. Acest aspect nu este unul favorabil, dat fiind faptul că în decursul anului trecut, această diminuare nu exista.
Fermierii de cacao din Africa se luptă cu costuri mai mari la inputuri, trăind în sărăcie și având venituri fixate de autorități, ceea ce afectează recoltele și tratamentul arborilor afectați de dăunători. În regiunea Kwarbeng din Ghana, pierderile au ajuns la 10% în ultimul sezon din cauza lipsei de pesticide și a dăunătorilor.
La momentul actual, ceea ce determină o inflație în contextul vânzării ciocolatei este Africa de Vest.
„Ciocolata este un produs de lux şi nu urmează întotdeauna corelaţia elastică dintre cerere şi preţuri. Însă, în cele din urmă, preţurile mai mari vor însemna mai puţini consumatori.”, spune Darren Stetzel, conform Economedia.ro.
Citește și: Germania înregistrează un nou record! Consumul de ciocolată a crescut la 10 kilograme pe cap de locuit