- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

InfoCons trage un semnal de alarmă! 10,9% din români suferă de obezitate, din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase

02 Jun, 13:53 • Bocioacă Bianca
InfoCons atrage atenția că tot mai mulți români sunt predispuși la îmbolnăvire, asta pentru că nu știu să-și comande corect produsele alimentare.
InfoCons trage un semnal de alarmă! 10,9% din români suferă de obezitate, din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase

Asociația pentru Protecția Drepturilor Consumatorilor, InfoCons, trage un semnal de alarmă. Românii nu știu să comande mâncare corect, lucru care duce la majorarea riscului de îmbolnăvire de la an la an.

Ordinul nr. 201 din 19 aprilie 2022, referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective, a intrat în vigoare de 76 de zile. Ordinul are scopul de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză, ținând cont de starea precară a populației, având în vedere că românii nu știu ce comandă la restaurante sau de pe platformele online.

InfoCons îi avertizează pe români

Potrivit unui raport emis de Comisia Europeană, „State of Health – România, profilul de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea”, la noi în țară, speranța de viață la naștere a crescut cu peste patru ani în perioada 2000 – 2019 și a ajuns de la 71,2 ani la 75,6 ani.

Însă, România se află în topul țărilor din Uniunea Europeană cu speranța de viață cea mai redusă, cu aproape șase ani sub media UE. Principalele cauze de deces sunt bolile cardiovasculare, iar cancerul pulmonar este cel mai frecvent motiv al deceselor cauzate de cancer.

Citește și: Ce conține, de fapt, pâinea din magazinele românești. InfoCons prezintă cele mai noi informații despre ingrediente. „Gândiți-vă bine când cumpărați”

Factorii care contribuie la creșterea ratei mortalității în România sunt: dieta neadecvată, fumatul și poluarea aerului. În urmă cu patru ani, în 2019, mai mult de trei sferturi dintre adulți au raportat că nu consumă nici mpcar un fruct pe zi, iar un procent asemănător nu consumă legume. Cifrele sunt considerabil mai mari decât în majoritatea țărilor din UE.

38% dintre adulții români au raportat că fac în mod regulat activități moderate pe parcursul săptămânii, fiind cea mai mică proporție înregistrată în UE.

Consumul scăzut de fructe și legume și a nivelului redus de activitate fizică se pare că nu au majorat rata obezității la adulții români, fiind cea mai mică rată din UE  – 11% dintre adulți erau obezi în 2019, comparativ cu media UE de 16%.

În rândul adolescenților, ratele excesului de greutate și obezității printre adolescenți au crescut constant în ultimii 20 de ani, în 2018 una din cinci persoane cu vârsta de 15 ani încadrându-se în aceste categorii.

Citește și: Ați auzit de anuitant, CFD sau warrant? Aplicația InfoCons a lansat un dicționar explicativ al termenilor din contractele de asigurări

Potrivit unui raport al INS din 2021, alimentația corespunzătoare are un impact semnificativ asupra sănătății fiecărui om, contribuind la ameliorarea problemelor de sănătate și, implicit, la îmbunătățirea calității vieții. Regimul alimentar implică și respectarea unui set de reguli nutriționale potrivite în funcție de scopul pentru care este recomandat.

„Din totalul populaţiei de 15 ani şi peste, 8,4% urmează un regim alimentar. Dintre aceştia, 71,1% urmează un regim legat de consumul de sare, 62,2% urmează un regim legat de consumul de grăsimi, 51,2% urmează un regim legat de consumul de zahăr, 24,5% au apelat la un regim alimentar legat de consumul de calorii, iar 1,9% au menţionat că urmează un alt fel de regim alimentar. Ponderea populației de sex feminin care urmează un regim alimentar (9,8%) este mai mare decât cea a populației de sex masculin (6,8%)”, se arată în raport.

În privința obzității, „distribuţia după indicele masei corporale evidenţiază faptul că 47,6% din populaţia rezidentă de 18 ani și peste este supraponderală (55,6% dintre bărbați și 40,0% dintre femei) şi 10,9% suferă de obezitate (11,0% dintre bărbați și 10,8% dintre femei)”.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci