Informații de ultim moment! Guvernul crește TVA pentru a face bani pe termen scurt, mai exact îl majorează până în 2025, deși guvernanții se laudă cu o economie bună și cu scăderea inflației, a informat zf.ro.
Deja din luna aprilie se discută despre problema deficitului bugetar, însă până în acest moment, guvernul nu a propus un pachet fiscal asumat pentru creșterea veniturilor sau reducerea cheltuielilor bugetare. În opinia europarlamentarilor români de la Reper, partid desprins din USR-Plus, o soluție de avarie ar putea fi creșterea temporară a TVA-ului, cu scopul de a aduce rapid resurse suplimentare în bugetul de stat. Acest lucru este necesar deoarece guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar până la finalul acestui an, iar majorarea TVA-ului ar genera încasări suplimentare încă de la momentul implementării măsurii.
„Din punctul meu de vedere, ca să fie credibile măsurile guvernului, unele dintre ele, pe care chiar trebuie să le ia, pentru că trebuie pe termen scurt să acopere un deficit, în paralel, imediat, guvernul ar trebui să lanseze nişte reforme structurale profunde”, a spus Dacian Cioloş, europarlamentar român şi fost prim-ministru al României.
El face referire la credibilitatea măsurilor fiscale pe care guvernul le adoptă în fața Comisiei Europene. Mai exact, în ultimele săptămâni, guvernul a purtat negocieri cu Comisia Europeană pentru a obține o marjă de flexibilitate mai mare în ceea ce privește deficitul bugetar, depășind astfel ținta de 4,4% din PIB pentru anul 2023 și 3% din PIB pentru anul 2024. Obiectivul este de a asigura accesul la fondurile europene, deoarece acestea pot fi blocate dacă România nu reușește să revină la un deficit bugetar sub 3% din PIB în termenul stabilit, conform tratatelor europene.
„A spus (Comisia Europeană – n.red.) că planul nostru de măsuri fiscal-bugetare trebuie să fie mult mai dur, să fie mult mai consistent. Noi trebuie să negociem cu Comisia Europeană, în coaliţia de guvernare”, a spus Marcel Boloş.
Dragoș Pâslaru, eurodeputat român, consideră că CE a cerut măsuri suplimentare care să asigure scăderea deficitului prin creșterea de venituri. Așadar, cea mai sigură variantă pe termen scurt este creșterea TVA, reprezentând și o variantă de avarie pentru acest moment.
„Soluţia pe care o avem în acest moment (creşterea de TVA- n. red.) este o măsură temporară, să spunem, până la 1 ianuarie 2025. Este o măsură temporară de ridicare a fiscalităţii indirecte (TVA, accize – n.red), care să fie foarte clar pentru toată lumea că este de fapt taxa pe prostia guvernului. O definim ca atare, că-i taxa pe prostia guvernului”, a spus Pâslaru.
Alte articole: Ciucă: „Creşterea TVA duce la creşterea cu 0,5% a inflaţiei şi o scădere cu 0,1% a economiei”