Polițiștii descoperă informații inedite în dosarul pensiilor ilegale. Mai exact, autoritățile au aflat metoda prin care oamenii își reduceau cu până la 15 ani stagiul de cotizare, relatează antena3.ro. Până la ora actuală, au fost descoperite 60 de persoane care s-au pensionat astfel, însă se bănuiește că există mai multe cazuri.
Informații inedite ies la iveală din dosarul pensiilor ilegale, obținute cu certificate de handicap false. Membrii rețelei racolau prieteni, rude sau persoane de la Casa de Pensii care nu aveau o vechime suficientă și completau un formular tip în numele lor. După ce actele erau bine pregătite, oamenii care făceau parte din această rețea de pensii obținute fraudulos semnau în numele celor din comisia care ar fi trebuit să încadreze legal vechimea declarată, cu ajutorul unei ștampile false, pe care o foloseau pentru actele respective.
Beneficiarul ducea documentele la Casa de Pensii și le depunea, dar ele nu erau verificate de Direcția Generală de Asistență Socială (DGASPC). Pentru că persoanele implicate nu mergeau ulterior să solicite și alte beneficii de la instituția precizată, dosarul ajungea să fie aprobat.
Citește și: Românii au încasat pensii private în valoare de 407 milioane lei. Raport publicat de ASF
Aceasta este procedura la care au apelat până la 60 persoane identificate de autorități. Cu toate acestea, polițiștii precizează că numărul persoanelor care beneficiau de pensii ilegale ar putea fi mai mare decât cel descoperit până la ora actuală. Din acest motiv, verificările vor fi realizate și în continuare.
La începutul acestei săptămâni au avut loc 46 percheziții la persoanele suspecte că ar fi pus la dispoziția mai multor oameni certificate de încadrare în grad de handicap pentru a obține dreptul la pensie mai repede. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor s-au sesizat în această situație, drept urmare, a fost constituit un dosar penal sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Sectorului 2 în cursul anului 2022.
Persoanele care au obținut pensiile ilegale, prin reducerea stagiului minim de cotizare cu 15 ani, au fraudat în acest fel bugetul asigurărilor de la stat. Valoarea cumulată a prejudiciului este de peste 4.800.000 de lei, așa cum informează Poliția Română.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Românii trebuie să fie pregătiți de pensii mai mici sau mai mari. Marius Budăi vorbește despre noua formulă de recalculare a veniturilor