Constant vedem pe rafturile supermarketurilor din țară, cârnați românești, de fel foarte consumați de majoritatea oamenilor. În ciuda faptului că se presupune a fi un produs local, de cele mai multe ori cârnații sunt făcuți din carne importată, mai ales din Spania, Polonia, Ungaria şi, mai nou, Chile.
Producătorii de mezeluri preferă să cumpere carne de la mii de kilometri pentru că beneficiază de un preț mult mai accesibil. În situația dată, cel mai mare producător de carne de porc din Chile, țară situată la peste 13.000 km depărtare, a venit recent în România pentru a stabili noi colaborări cu fabricile de la noi, potrivit informațiilor Observator News.
„Am început să exportăm în România anul trecut. Sperăm să exportăm canttităţi şi mai mari de carne de porc pe piața de aici. E o piață importantă pentru noi, una din cele mai importante din Uniunea Europeană.
Sperăm ca, în 2025, să ajungem la 100 de containere cu carne de porc. Carne de porc congelată, la minus 18 grade, o încărcăm în portul Valparaiso din Chile şi timpul de tranzit până aici e de 40 de zile, până ajunge în Portul Constanţa”, a declarat Guillermo Garcia, producător de carne din Chile.
În 2024, în țara noastră s-au estimat 80 de containere cu carne de porc din Chile, fiecare cântărind 24 de tone. Preţul mediu, pe kilogram, este de 3 euro.
„Vine din Chile cu un preţ mai bun. Şi atunci orice procesator de carne din România, în condiţiile în care primeşte o ofertă mai ieftină, chiar şi cu un leu pe kg, la mii de tone, este evident că face o economie”, a explicat Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.
Ai mai putea citi și: Profi a furat startul pentru Black Friday 2024. Reducerile la raft vor atrage milioane de români
Chiar dacă producătorii de mezeluri se încântă de prețul scăzut prin care achiziționează carnea din Chile, clienții au o altă părere. Foarte mulți sunt uimiți de faptul că o țară ca România a ajuns să importe carnea de porc în loc să folosească din producția proprie.
„Tocmai din Chile s-o aducem în România. E foarte prost. Când noi putem să creştem şi să producem” / „În mod sigur nu poate fi nicio carne proaspătă care să-ţi aducă un aport nutritiv adevărat” / „Ar trebui noi să dăm la ei, la export. Noi am avut o agricultură foarte dezvoltată şi atâtea fabrici de mezeluri”, sunt câteva dintre părerile consumatorilor români.
Având în vedere și efectele pestei porcine, România a ajuns să importe 80% din carnea consumată. Volumul cărnii de porc importate de țara noastră în prima jumătate a anului este de peste 500 de milioane de euro, pe când exporturile au fost de numai 1,2 milioane de euro.
Te-ar mai putea interesa și: Ordonanță de Urgență privind creșterea prețurilor alimentelor. Guvernul a publicat o primul document