- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Îngrijire medicală acasă! Cine poate beneficia de noua formă de sprijin gratuit în 2024

19 Jun, 19:40 • Bumbeneci Diana
Un nou proiect inedit. Zeci de mii de români bolnavi vor beneficia de îngrijire medicală acasă.
Îngrijire medicală acasă! Cine poate beneficia de noua formă de sprijin gratuit în 2024

Îngrijire medicală acasă! Mii de părinți și bunici, bolnavi și fără ajutor, care ar avea nevoie de îngrijiri medicale la domiciliu, îndură suferința singuri. Fundația Crucea Alb Galbenă a reușit să ofere sprijin medical la domiciliu pentru 33.000 de pacienți, dar nevoia este mult mai mare.

Sute de mii de persoane ar trebui să beneficieze de aceste servicii de îngrijire medicală

Pentru mii de pacienți, bătrânețea a devenit o condamnare la suferință. Deși îngrijirea medicală la domiciliu este mai ieftină decât spitalizarea, statul român nu alocă suficiente resurse pentru finanțarea serviciilor de îngrijire paliativă.

Ministrul Sănătății recunoaște că, deși un sfert din PIB este destinat sistemului sanitar, fondurile sunt gestionate ineficient, iar serviciile ambulatorii sunt subfinanțate.

Oficialii promit investiții în centrele de paliație. Un proiect pilot a fost implementat în opt unități sanitare la nivel național, iar serviciile urmează să fie extinse și la domiciliul pacienților.

Rafila: Opt spitale pilot din țară pot asigura îngrijiri paliative la domiciliu

Vezi și: A fost anunțată data la care ajung adeverințele de recalculare a pensiilor. Românii află ce bani vor primi pe 1 septembrie

îngrijire medicală
îngrijire medicală

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, la o dezbatere organizată la Palatul Parlamentului, că opt spitale pilot din țară pot oferi îngrijiri medicale la domiciliu pentru persoanele în vârstă, stabilind modul de organizare a acestor servicii.

„Am încheiat un proiect care începuse cu mai mulţi ani în urmă şi pe care am reuşit să îl reluăm în urmă cu doi ani şi jumătate, l-am finalizat. Avem opt spitale pilot în ţară care pot să facă îngrijiri paliative la domiciliu. S-a stabilit modul de organizare a acestor servicii care ţine de partea de ambulatoriu pentru îngrijirile paliative.

Rămâne ca aceste spitale să angajeze persoane care să poată să facă acest lucru, iar serviciile să fie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Îngrijirile la domiciliu, ca atare, cred că sunt o prioritate şi sigur că o parte dintre ele vor fi şi paliative”,

a precizat Rafila, la dezbaterea „Inovaţie şi calitate în îngrijirea pe termen lung: perspective şi practici”, eveniment organizat de Fundaţia Crucea Alb-Galbenă şi Comisia de sănătate din Senat.

Oficialul de la Ministerul Sănătății a mai explicat că în cadrul proiectului, finanţat din fonduri europene, s-a ameliorat destul de mult, în ultimul an, numărul de paturi pentru îngrijiri paliative la nivel naţional, ajungându-se la 3.300 de paturi, însă se intenționează ca numărul paturilor să fie din ce în ce mai mare, în așa fel încât să poată fi sprijiniți mai mulți pacienți.

Citește și: Schimbare completă pentru românii care au credite Prima Casă/Noua Casă. Ministerul Finanțelor dă vestea cea mare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult