Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) arată noul record al statului! Concret, înmatriculările de autoturisme noi din țară au crescut cu 27.56% în primele trei luni din 2023, față de perioada similară din 2022, relatează economedia.ro.
Datele prezentate de ACAROM arată că numărul de înmatriculări al mașinilor noi este în creștere semnificativă în primele trei luni ale acestui an, în România. Concret, înmatriculările au crescut cu 27.56% față de perioada similară din 2022.
Astfel, în primele trei luni din 2023 au fost înregistrate 36.966 unități, iar în perioada similară din 2022 au fost înmatriculate 29.978. Dacă vorbim despre autoturismele second hand, numărul lor a ajuns la 76.577, iar acest lucru se întâmplă pentru prima oară în istorie în România. Scăderea identificată este de 4.5% față de intervalul supus analizei (80.209 unități).
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Adio drumuri la ghișeu! Poșta Română va aduce la domiciliu permisele de conducere și certificatele de înmatriculare
Doar în martie 2023, înmatriculările din România au crescut cu 11.12% față de martie 2022. Astfel, a fost atins un volum de 12.251 unități. Mai mult decât atât, autoturismele second hand au atins cifra de 28.040 în luna trecută a acestui an, în scădere cu 10% față de martie 2022.
ACAROM a publicat, pe lângă datele prezentate, un clasament care arată care sunt mărcile înregistrate pe bandă rulantă de către români, în perioada ianuarie – martie 2023. Iată care sunt brandurile preferate de șoferi:
Românii care ajung în perioada următoare la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru înmatriculări auto trebuie să se prezinte cu următoarele acte: cererea solicitantului, dovada înregistrării la Fisc, cartea de identitate a vehiculului, documentul care atestă dreptul la proprietate, actul de identitate al solicitantului, dovada inspecției tehnice periodice. Totodată, dosarul trebuie să cuprindă copia documentului de asigurare, dovada plății certificatului de înmatriculare și pentru plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
La fel de bine, românii trebuie să depună certificatul de autenticitate al mașinii. În cazul în care autoturismul este străin, este nevoie ca solicitantul să transmită documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile în cauză. Mai mult decât atât, românii trebuie să prezinte procura specială autentică, dacă este cazul, iar în cazul mașinilor din afara UE, dovada efectuării formalităților vamale.
Citește și: Înmatriculări auto 2023. Ce documente sunt necesare și care sunt taxele