Institutul Național de Statistică a publicat recent un raport care arată că în România existau în total 96.705 grupuri de întreprinderi, conform celor mai recente informații publicate. Din acest număr, 93% erau reprezentate de companii multinaționale. Datele INS arată că acestei corporații au acționariat majoritar german, francez sau american. În contrast, doar puțin peste 6% dintre aceste firme aveau acționariat local, arată Mediafax.
Din totalul de 90.669 multinaționale din România, doar 606 aveau acționariat loca, în timp ce impresionanta cifră de 90.063 erau controlate de persoane fizice și juridice din afara granițelor. Datele INS arată că 14.553 dintre aceste firme sunt controlate de persoane juridice străine, în timp ce 75.510 sunt controlate de persoane fizice străine. În paralel, în economia României erau active 6.036 grupuri locale.
În ceea ce privește domeniul lor de activitate, aproximativ o treime dintre multinaționale fac comerț, pe locul doi se află cele din construcții, cu o pondere de 12%. Activitățile profesionale, științifice și tehnice, precum și industria prelucrătoare, reprezintă fiecare câte 10% din totalul grupurilor. De asemenea, aproximativ 8% dintre aceste grupuri activează în sectorul tranzacțiilor imobiliare. Această distribuție se menține în linii mari și în cazul grupurilor de firme din țara noastră.
Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu, lovitură uriașă pentru bănci și multinaționale! Cum arată noile legi fiscale și cum se va calcula impozitul minim
În ceea ce privește numărul total de salariați din România, INS arată că 30% dintre aceștia lucrează pentru multinaționale controlate din străinătate, iar 22% sunt angajați în cadrul grupurilor controlate de companii din primele 10 țări. În funcție de ponderea numărului de salariați și originea acționariatului, Germania ocupă primul loc, cu o pondere de 18,1%, urmată de Franța, cu 11,2%, iar pe locul trei se SUA, cu 9,3%.
În cadrul multinationalelor cu acționariat german, se observă că cea mai mare parte a angajaților se află în industria prelucrătoare, cu 9,3%, urmată de sectorul comerțului; repararea autovehiculelor , cu 3,3%, și activitățile profesionale, științifice și tehnice, cu 2,9%.
În ceea ce privește acele multinaționale cu cu acționariat francez, 4,5% dintre salariați lucrează în industria prelucrătoare, 2,3% în comerț, iar 1,4% în domeniul informațiilor și comunicațiilor. Pe de altă parte, subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii angajează cel mai mare număr de lucrători în industria prelucrătoare, cu 3,8%, și în domeniul informațiilor și comunicațiilor, cu 2,8%.