Ultimele date oferite de INS cu privire la Recensământul Populaței și Locuințelor 2021 a reliefat faptul că România are o populație cu mult mai îmbătrânită, comparativ cu ultimul recensământ din 2011. Se pare că vârsta medie a populației rezidente a crescut la 42,4 ani, față de 40,8 în urmă cu 10 ani. De asemenea, datele arată că vârsta medie pentru persoanele de sex femini este de 44,1 ani, în timp ce a persoanelor de sex masculin este de 40,6 ani.
Citește și: Veste bună pentru angajații români! O companie introduce programul de muncă cu 4 zile pe săptămână
Populația rezidentă a României se ridică la 19.053,8 mii persoane (19.053.815 persoane), mai puțin cu 1,1 milioane de locuitori comparativ cu recensământul precedent, arată datele provizorii ale acestei runde de recensământ. În prezent, există mai multe persoane de sex feminin, respectiv aproximativ 51,5% din populație, care trăiesc în mediul urban, respectiv 52,2% dintre aceste.
Aceleași date arată că cea mai tânără se găsește în regiunea de Nord-Est a țării, unde vârsta medie este de 40,8 ani, în timp ce regiunea de Sud-Vest a Olteniei adună cea mai îmbătrânită populație, respectiv 43,7 ani.
Dacă privim situația pe județe, Ilfovul are populația cu cea mai mică vârsta medie din țară, de 38,6 ani, fiind urmată de Iași (39,2 ani) și Suceava (39,9). La polul opus se situează județul Teleorman cu o medie de vârstă de (46,3 ani), „podiumul” fiind completate de județele Hunedoara (45,5 ani) și Brăila (45,3 ani).
Pe lângă îmbătrânirea populației, a mai fost observat un fenomen și anume acela al scăderii numărului de locuitori. Județuș care nu a respectat acest trend este Ilfov, care a înregistrat o creștere semnificativă, cu 153,9 mii locuitori, în mare parte migrați dinspre municipiul București. Alte două județe care s-au bucurat de creșterea numărului de locuitri au fost Bistrița-Năsăud și Suceava, care au câștigat, 9,8, respectiv 7,7 mii locuitori.
Acest recensământ a mai reliefat și date cu privire la cele mai mici comune și orașe din țară. Comuna Bătrâna din județul Hunedoara a fost declarată cea mai mică din România, cu un număr de doar 88 de locuitori, în timp ce la polul opus se află comuna Florești din județul Cluj care și-a menținut această poziție fruntașă la ambele recensăminte. Dar, în decurs de un deceniu, populația rezidentă a comunei Florești a crescut de 2,3 ori. În ceea ce privește orașele, cel mai mic este orașul Băile Tușnad, care adună doar 1372 de locuitori, cel mai mare fiind Popești Leordeni.