Alimentele sunt din ce în ce mai scumpe. Rata anuală a inflaţiei a crescut la 15,5% în februarie, anunţă astăzi INS, după ce scăzuse în luna ianuarie. Din acest motiv, o serie de scumpiri dramatice s-au înregistrat la cele mai importante produse alimentare.
Potrivit bilanțului Institutului Național de Statistică, începând cu luna decembrie 2022, rata inflației din ţara noastră a început să scadă uşor, dar creșterile foarte mari ale prețurilor la alimente de baza îi determină în continuare pe români să cumpere mai puțină mâncare.
În decembrie 2022, rata inflaţiei a ajuns la 16,4%, de la maximul anului 2022, de 16,8%, înregistrat în luna noiembrie. În prima luna a anului 2023, rata inflației a scăzut până la 15,1%.
Conform specialiștilor, acesta va fi trendul anului 2023, astfel încât la sfârșitul acestui an, reprezentanții BNR se așteaptă ca acest indice să ajungă la pragul de o cifră.
În același timp, reprezentanții Băncii Naționale a României estimează o scădere foarte lentă până în vara anului 2023, cu mici variații. În a doua jumătate a anului 2023, însă, vom vedea o scădere puternică a ratei inflației.
Cu toate acestea însă, cifrele sunt aproape duble față de februarie 2022, atunci când rata inflației din România a ajuns la 8,5%. Timp de un an, am văzut preţuri-record la produsele de bază, preţuri care nu vor scădea nici în 2023.
Din contră, acestea urmează să crească şi mai mult, ritmul de creştere fiind, însă, unul mai lent. Spre exemplu, conform INS, în luna ianuarie, cel mai mult s-a scumpit zahărul, al cărui preț a crescut cu 63% faţă de ianuarie 2022. De partea cealaltă, untul s-a scumpit cu 47%, făina – cu 31%, cartofii – 35%, uleiul – 34%, gazele – 28%, energia electrică – 21%.
Vezi zi: Cu ce preț vor cumpăra românii ceapa. Petre Daea: „Le-am spus producătorilor că nu e în regulă”