Producția industrială, în primele nouă luni ale anului, a scăzut cu 1% ca serie brută și cu 1,6% ca serie ajustată, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică, conform Agerpres.
În acest sens, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021, producția industrială (serie brută) a scăzut cu un procent, ca urmare a declinului producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,7%) și industriei extractive (-3,9%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,2%.
De partea cealaltă, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2021, a fost mai mică cu 1,6%. S-au raportat aceste modificări procentuale din cauza scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,6%), industria extractivă (-3,9%) și industria prelucrătoare (-0,5%).
Mai poți citi: Raportul trimestrial asupra inflației din România va fi prezentat astăzi. Ce estimări sunt pentru 2023
Ai mai putea citi și: Coaliția de guvernare, în pericol? În ce condiții ar putea avea loc alegeri anticipate în România
De altfel, conform bilanțului prezentat de Institutul Național de Statistică, se pare că în luna septembrie 2022, producția industrială (serie brută) a crescut față de luna precedentă cu 12,4%, ca efect al creșterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+15,6%) și industria extractivă (+2,5%). Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 4,0%.
Mai mult, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost mai mică față de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-0,7%) și industriei prelucrătoare (-0,1%). Industria extractivă a crescut cu 0,5%.
Te-ar mai putea interesa și: Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine