Ligiei Deca, ministrul Educației, a anunțat recent calendarul complet pentru înscrierea la grădiniță, creșp și serviciile complementare de educație timpurie pentru anul 2024. Aceasta a mai explicat că autoritățile vor prezenta un document care va răspunde la principalele întrebări ale părinților legate de acest proces, transmite Kanal D.
Recent, Ligia Deca a vorbit despre importanța acestui proces și a dat asigurări că în curând va fi disponibil un material cu întrebările și răspunsurile cele mai frecvente referitoare înscrierea la grădiniță.
Conform Ministerului Educației, începând cu perioada 27 mai- 14 iunie, va avea loc prima etapă pentru înscrierea la grădiniță, care vizează copii cu vârste cuprinse între 3 luni și 6 ani. Prioritate ar urma să aibă copiii de 4 ani, de grupa mijlocie, și cei de 5 ani, de grupa mare.
A doua rundă de înscrieri pentru înscrierea la grădiniță, pentru părinții care nu au putut înscrie copiii în prima etapă, este programată în intervalul 17 iunie- 5 iulie. Ulterior, în perioada 19-29 august, va avea loc etapa de ajustări, în care vor fi anunțate locurile rămase libere.
„În curând, încep înscrierile la grădiniță şi în serviciile complementare de educaţie timpurie.
Sunt cuprinși, cu prioritate, copiii de 4 ani (grupa mijlocie) şi copiii de 5 ani (grupa mare). Pentru a veni în sprijinul părinţilor vom publica, în curând, un material cu cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri legate de înscrieri”, a transmis Ligia Deca.
Te-ar putea interesa și: Bonus colosal pentru copiii de grădiniță. Cine sunt românii care pot încasa peste 3.000 de euro de la stat
Este important ca părinții să fie conștienți că nu pot face înscrierea la grădinițe la mai multe grădinițe simultan. În schimb, pe cererea tip, aceștia pot alege până la 3 opțiuni de grădinițe. De asemenea, cererea pentru înscrierea la grădiniță poate fi depusă și online, iar în cazul în care un copil a fost înscris la mai multe unități de învățământ, dosarul de înscriere este anulat, rămânând valabilă opțiunea deja asumată pentru acea unitate de învățământ.
Informațiile cu privire la procesul de înscriere vor fi disponibile pe site-urile proprii ale unităților de învățământ. În cazul în care o grădiniță nu are un site web dedicat, conducerea acesteia este obligată să afișeze informații relevante la avizierul unității de învățământ sau pe site-ul Inspectoratului Județean Școlar.
Pentru a facilita procesul de înscriere, unitățile de învățământ asigură și programarea telefonică a părinților. În cazul în care sunt identificate erori sau neclarități în documentele primite, comisia de înscriere va contacta părinții pentru remedierea acestora, urmând ca procesul de validare să fie reluat în termenele prevăzute de calendarul de înscriere.
Citește și: Bani gratis pentru creşă şi grădiniţă. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a primi cei 1.500 de lei