Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au descoperit nereguli grave în peste jumătate din grădinițele verificate la nivel național, în urma unui control desfășurat în perioada 2-13 septembrie.
Din cele 456 de grădinițe cu program prelungit inspectate, 263 au prezentat deficiențe, iar din cele 401 grădinițe care ofereau servicii de alimentație, 219 au fost găsite cu abateri de la normele legale.
Printre problemele identificate se numără prezența gândacilor în zonele de alimentație, echipamente de gătit murdare, frigidere ruginite și pline de praf, instalații electrice defecte, igrasie, vopsea exfoliată și echipamente de joacă deteriorate.
Te-ar mai putea interesa și: Dacia Lăstun – Mini-ul produs la Timișoara, interzis de ANPC. Istoria celui mai controversat autoturism românesc, vândut cu 52.000 de lei
foto: ANPC
Au fost verificate peste 10 tone de produse alimentare, dintre care 400 de kilograme nu respectau standardele legale. ANPC a emis 168 de amenzi, însumând 900.000 de lei, și a oprit definitiv utilizarea a 300 de kilograme de alimente în valoare de 7.000 de lei. 16 operatori economici au fost obligați să suspende temporar activitatea până la corectarea neregulilor, iar alți 29 au fost sancționați până la remedierea problemelor constatate.
„Este de neconceput ca locurile unde copiii noştri îşi petrec primii ani de formare să nu ofere siguranţa şi condiţiile esenţiale pentru dezvoltarea lor sănătoasă. Fiecare copil merită să fie protejat şi îngrijit într-un mediu curat, sigur şi conform normelor legale.
În calitate de părinţi şi nu numai, avem datoria de a veghea ca aceste standarde să fie respectate fără excepţie. ANPC îşi va continua eforturile de a se asigura că cei mai vulnerabili dintre noi – copiii – primesc grija şi atenţia cuvenită. Nu ne putem permite compromisuri atunci când vine vorba de viitorul lor”, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.
Echipele de control au descoperit mai multe nereguli, printre care:
În multe cazuri, infrastructura era grav deteriorată: pereți și tavane cu infiltrații, trepte și uși cu vopsea exfoliată și lipsa protecției pentru saltele. jucăriile și mobilierul erau neigienizate sau stricate, iar măsurile de dezinfecție erau ignorate.
Problemele au afectat și serviciile de alimentație oferite copiilor, unde au fost găsiți gândaci, echipamente de gătit neigienizate și veselă inadecvată, din plastic deteriorat sau cu email spart. Spațiile de depozitare a alimentelor nu erau conforme: frigiderele aveau depuneri de praf și rugină, iar produsele erau păstrate la temperaturi necorespunzătoare, direct pe paviment.
Nu erau respectate meniurile zilnice sau necesarul alimentar pentru copii, iar unele produse alimentare erau expirate. În urma acestor constatări, ANPC a emis amenzi și a impus măsuri de remediere pentru operatorii economici implicați.
Te-ar mai putea interesa și: Alertă alimentară: ANPC retrage nectarinele de la vânzare, din cauza pesticidelor periculoase!