Controlul declanșat de Consiliul Concurenței la bănci s-a soldat cu zeci de calculatoare și telefoane controlate. Inspectorii au urmărit strângerea de probe pentru demonstrarea existenței unei înțelegeri de tip cartel între instituțiile financiare care participă la calculul ratei ROBOR. Calculatoarele și telefoanele șefilor de Trezorerie, ale dealerilor, dar și ale președinților sau directorilor executivi au fost controlate la sânge, deschizându-se email-uri, mesagerii WhatsApp și platforma de comunicare între dealeri.
Verificările din e-mail-uri și mesageriile mobile ale bancherilor s-au făcut având drept cuvinte de căutare nume ale dealerilor din alte bănci, vizând discuții despre cotații ROBOR, și a fost verificată și corespondența președinților de bănci cu departamentele de Trezorerie. Inspectorii au încheiat controalele cu procese verbale cuprinzând sursele verificate și documentele sau corespondența pentru care s-au făcut copii.
Cele 10 bănci vizate au fost Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România, acestea fiind băncile care participă la calculul ratei ROBOR.
Reprezentanții Consiliului Concurenței au început o anchetă legată de evoluția dobânzilor la lei. În acest sens, la primele ore ale zilei de azi, au fost organizate descinderi în birourile celor 10 bănci care cotează ROBOR-ul, potrivit ZF.
Așa cum am anunțat și în articole anterioare, ROBOR este cel care se calculează ca media aritmetică (după eliminarea extremelor) a dobânzilor cotate de bănci. Instituțiile bancare participă la procesul de calcul al ROBOR în intervalul 10:45-11:00.
„Rata ROBOR pentru fiecare scadenţă este calculată de agentul de calcul ca medie aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare participant la Fixing pentru depozitele plasate într-un interval de 30 minute înainte de fixing după eliminarea extremelor. Rata cotată de către un participant pentru Fixing reprezintă rata la care sunt oferite depozite în RON unui alt participant timp de 15 minute de la publicarea ratelor ROBID şi ROBOR de către agentul de calcul. Ratele ROBID şi ROBOR stabilite la fixing sunt publicate de agentul de calcul în aceeaşi zi în termen de 5 minute de la fixing”, potrivit noilor reguli ale BNR operaţionale începând cu data de 11 noiembrie 2019.
Indicele ROBOR a raportat cele mai mari creșteri din ultimii 15 ani. În primele luni ale anului, ROBOR a crescut fără precedent, motiv pentru care Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a solicitat oprirea acestor creșteri, în regim de urgență.
În august anul acesta, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, afirma că băncile „au sărit calul” și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat, fiind clară tendința acestora și a traderilor să privească pesimist viitorul, a fost atunci mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului asupra inflației, transmițând bancherilor să fie mai atenți la semnalele BNR.