Institutul Național de Statistică (INS) a realizat o analiză comparativă din care reiese că salariul mediu net din România a scăzut cu 3.3% în ianuarie 2023 față de decembrie 2022, mai exact, cu 144 lei. Reprezentanții explică rezultatele obținute prin simplul fapt că la finalul anului trecut au existat mai multe beneficii financiare pentru angajați, așa cum precizează stiripesurse.ro.
Câștigurile salariale medii din România au fost de 4.254 lei în luna ianuarie a anului 2023, reprezentând o creștere de 15% față de aceeași perioadă a anului anterior. Cu toate acestea, în plină explozie a inflației, datele publicate de INS arată că a fost înregistrată o scădere de 3.3%, mai exact, de 144 lei.
Reprezentanții explică situația în felul următor: la finalul anului trecut, angajații au beneficiat de mai multe resurse financiare, precum prime trimestriale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite, al 13-lea salariu sau chiar și cele anuale. La fel de bine, se iau în calcul inclusiv biletele de valoare sau ajutoarele bănești.
INS precizează că scăderea este generată de nerealizarea de producție sau de încasările mai mici. Totodată, rezultatele sunt explicate și prin faptul că au fost realizate angajări de personal ale căror câștiguri erau mai mici decât cele înregistrate la nivelul salariului mediu net din România, în unele domenii de activitate.
„De asemenea, scăderile câştigurilor salariale medii nete din luna ianuarie au fost determinate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice”, precizează INS.
Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net au fost înregistrate la nivelul fabricării produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (31.3%), extracția cărbunelui superior și inferior (26.4%), fabricarea produselor de tutun (între 18.5 și 24.5%). De asemenea, micșorările s-au simțit și la nivelul intermedierilor financiare, furnizarea de energie electrică, industria metalurgică, activitățile pentru transporturi, extracția gazelor naturale și a petrolului brut, fabricarea substanțelor chimice, activități pentru asigurare și fonduri de pensii, printre multe altele.
Câștigurile au fost mai mari pe parcursul lunii trecute prin intermediul prevederilor legale, referindu-ne la primele ocazionale, ajutoarele bănești și alte fonduri, precum și realizarea de producție sau a încasărilor mai mari. Cele mai importante creșteri au fost identificate la articolele vestimentare, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn, transporturi aeriene, și totodată, în cadrul altor activități de servicii administrative și suport, de poștă și de curier, fabricarea de mașini, echipamente și utilaje, iar în cele din urmă, în construcții. În sectorul bugetar s-au identificat majorări ale salariului comparativ cu luna precedentă în: învăţământ (+5%), sănătate şi asistenţă socială (+2,8%), administraţia publică (+2,7%), ca urmare a implementării măsurilor menționate.
Vezi și: Tichete cadou de Paște în 2023. O parte din angajați primesc 300 de lei bonus pe lângă salariu