- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Întâlnire importantă în Consiliul JAI! Alina Gorghiu și Laura Codruţa Kovesi au discutat despre cele 20 de procurori în cadrul Parchetului European și 1.117 anchete pentru daune totale estimate la 14,1 miliarde euro

20 Oct, 21:05 • Fundeanu Madalina
Ministerul Justiţiei anunţă, vineri seară, că, în marja reuniunii Consiliului JAI, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avut o întâlnire de lucru cu procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi. Principalele subiecte de discuție au fost schema completă a României de 20 de procurori în cadrul Parchetului European, precum și desfășurarea a 1.117 de anchete pentru daune totale.
Întâlnire importantă în Consiliul JAI! Alina Gorghiu și Laura Codruţa Kovesi au discutat despre cele 20 de procurori în cadrul Parchetului European și 1.117 anchete pentru daune totale estimate la 14,1 miliarde euro

Conform News.ro

, Ministerul Justiţiei anunţă, vineri seară, că, în marja reuniunii Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avut o întâlnire de lucru cu procurorul-şef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi.

Întâlnire importantă în Consiliul JAI: Laura Codruţa Kovesi și Alina Gorghiu au avut o „discuție bună”

„Discuţie bună cu Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European (EPPO). Ministerul Justiţiei şi-a făcut treaba. România are schema completă de 20 de procurori în cadrul Parchetului European din 14 iulie 2023. Procurorii români la EPPO fac o treabă bună. Sprijinim în continuare activitatea EPPO”, a anunțat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei declară că, la nivel european, sunt în desfăşurare 1.117 de anchete pentru daune totale estimate la 14,1 miliarde de euro (47% dintre acestea fiind legate de fraudele în materie de TVA).

Potrivit lui Gorghiu, în 2022, judecătorii au aprobat indisponibilizarea sumei de 359 de milioane de euro în anchetele EPPO.

„Europol estimează că doar fraudele în materie de TVA înseamnă costuri anuale în valoare de 50 de miliarde EUR pentru finanţele publice ale UE”, a mai anunțat Gorghiu.

Întâlnire între Alina Gorghiu și Laura Codruţa Kovesi, Consiliul JAI
Întâlnire între Alina Gorghiu și Laura Codruţa Kovesi, Consiliul JAI

Te-ar putea interesa și: Aderarea României la Schengen ar putea fi pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 19 octombrie. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: „A fost subliniată determinarea României de a finaliza dosarul aderării”

Alte aspecte care sunt la ordinea de zi în Consiliul JAI

Printre numeroasele discuții importante din Consiliu, se numără și problema anulării Spațiului Schengen de către 11 state membre. În timp ce România încă mai speră să adere la Schengen, alte țări precum Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia și au închis granițele și au reînceput efectuarea controalelor la frontiere.

Aceste hotărâri au fost luate şi prin prisma știrilor referitoare la atacatorul de la Bruxelles care debarcase la Lampedusa și care a locuit destul de mult timp în Italia, chiar şi atunci când începuse să se radicalizeze.

Astfel, s-a iscat o criză internațională în spațiul european. Supravegherea italiană a fost întărită și la granițele cu alte teritorii, precum Austria și Elveția. Ministrul de interne Piantedosi a anunţat că va fi acordată o atenție sporită tranzitului migranților.

„Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen”, a explicat problema Bozinovic.

Citește mai multe despre acest subiect: Criză internațională! Spațiul Schengen, anulat în 11 țări din UE: granițele sunt închise și controalele au fost reintroduse