Angajații din domeniul IT nu vor fi înlocuiți de inteligența artificială, dar există probabilitatea ca unele meserii să dispară și să apară altele noi. Experții explică de ce persoanele care folosesc inteligența artificială trebuie să verifice orice informație și să fie atenți să nu dezinformeze.
Șerban, un tânăr îân vârstă de 25 de ani, lucrează de cinci ani în domeniul tehnologiei ca inginer software și povestește cum a ajuns să apeleze la ajutorul inteligenței artificiale zilnic.
Citește și: Meseriile pentru care nu ai nevoie de diploma de Bacalaureat. Poți câștiga mii de euro pe lună
„Pe noi, inteligența asta artificială ne ajută să obținem mai multe informații. De cele mai multe ori ar trebui să verifici această informație”, a explicat acesta, potrivit stirileprotv.ro.
Marile companii investesc, deja, în această tehnologie. Locurile de muncă nu vor fi înlocuite de aceasta, potrivit reprezentanților companiilor de IT, chiar dacă unele vor dispărea, se vor creea altele noi.
„Ce ne va oferi inteligența artificială de fapt, va fi să creștem fiecare dintre noi din ce în ce mai mult din punct de vedere profesional și să ne reorientăm dintr-o zonă poate tactico-operațională către o zonă mult mai strategică care să ne ofere o deschidere mult mai mare și care să ne ofere un impact asupra societății mult mai mare”, a explicat Lavinia Neagoie, reprezentant al unei companii de IT.
„Inteligența artificială este o tehnologie pe care noi o folosim ca să creăm produse de nouă generație, interfața cu utilizatorul va fi mult mai inteligentă. în viitor în care această inteligență artificială s-ar putea să creeze codul. IT-ul va exploda pentru că va expune produse mult mai inteligente la un cost mult mai bun și va fi nevoie de un număr mult mai mare de experți în software engineer, doar că acei experți vor face altceva”, spune Andrei Doibani.
În cadrul unui eveniment organizat la București, experții în domeniu au vorbit despre riscurile pe care tehnologia viitorului le poate avea și ce măsuri trebuie luate.
„Riscurile sunt ca sistemele de inteligență artificială să nu trateze oamenii într-un mod corect, într-un mod etic sau riscurile sunt că rezultatele inteligenței artificiale sau ale unui sistem nu au o acuratețe foarte bună. Ele funcționează probabilistic și asta înseamnă că răspunsul este cu un grad de acuratețe plus/minus corect și ăsta trebuie să îl înțelegem să știm să îl interpretăm.Oamenii din zona IT-ului și tot IT-ul trebuie să se educe în privința inteligenței artificiale să fie familiar cu ea”, spune Radu Ștefan, consultant AI.
UE dorește să limiteze folosirea inteligenței artificiale pentru a nu ajunge să reprezinte un risc pentru umanitate.