- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Intervenție de ultimă oră de la Guvern! Mii de români pot cere suspendarea ratelor la bancă

18 Sep, 19:14 • Preda Silvia
Românii afectaţi de secetă vor putea cere suspendarea rambursării datoriilor, precum şi a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente, până la sfârșitul anului viitor.
Intervenție de ultimă oră de la Guvern! Mii de români pot cere suspendarea ratelor la bancă

Ministerul Agriculturii vrea suspendarea ratelor la bancă pentru fermieri. Un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), arată că prevederea ar fi valabilă pentru contractele de credit sau de leasing încheiate cu bănci sau instituţii financiare nebancar, scrie Antena 3 CNN.

Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poşta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024 (…) însoţită de copia proceselor verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiate pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anilor 2022, 2023 şi 2024, pentru plante perene, plantaţii pomicole şi plantaţii viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024”, se arată în document.

O altă condiţie pe care fermierii trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de măsura de suspendare a ratelor este ca dobânda la credite, percepută de către creditor, să fie mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.

Citește și: Fermierii din România primesc bani pentru utilaje. Sunt 147 de milioane de euro în joc

Peste 16.000 de producători cer suspendarea ratelor

Peste 16.000 de fermieri au cerut constatarea şi evaluarea pagubelor la culturi. Au fost încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor pentru suprafaţa de peste 320.000 hectare, din care peste 200.000 hectare cu grâu.

Potrivit documentului, cea mai mare parte a acestor suprafeţe sunt afectate până la calamitate totală, cu procente cuprinse între 50% şi 100%.

Pentru celelalte culturi din primăvara anului 2024, în special porumb şi floarea-soarelui, plante perene, plantaţii pomicole, plantaţii viticole sunt înregistrate peste 138.000 de solicitări ale fermierilor pentru constatarea şi evaluarea pagubelor, pentru care se întocmesc procese-verbale, pentru o suprafaţă totală la nivel naţional, de peste 2,2 milioane ha teren agricol.

Vă amintim că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va vira fermierilor români peste 1,3 miliarde de euro până la sfârșitul acestui an, conform unui anunț făcut de secretarul de stat Adrian Pintea. O mare parte din această sumă va fi plătită între 16 octombrie și 30 noiembrie, în cadrul plăților în avans pentru campania 2024.

Vezi și: Subvenţii APIA de peste 1,3 miliarde de euro pentru fermierii români, până la sfârşitul anului