Pentru un interviu de angajare care urmează după concedierea de la locul de muncă anterior trebuie să te pregăteşti ceva mai temeinic decât pentru interviurile la care mergi din proprie iniţiativă, şi nu constrâns de faptul că eşti şomer.
Probabil ştii deja că, la orice astfel de întâlnire cu reprezentanul HR al companiei la care doreşti să te angajezi, primeşti întrebarea: de ce vrei să pleci de la locul de muncă anterior. Şi dacă, în mod normal, răspunsul la această întrebare nu ar trebui să ridice mari probleme, dacă ai fost concediat de la locul de muncă anterior, trebuie să îţi convingi viitorul angajator că nu din cauza incompetenţei sau a dificultăţilor de relaţionare cu cei din jur ai fost concediat.
Doi consilieri de carieră au făcut, pentru Business Insider, o serie de recomandări pentru aceste situaţii.
Trainerii de carieră amintesc că potențialii angajatori sunt mai înțelegători cu disponibilizările în grup decât cu concedierile individuale. Din acest motiv, este mai ușor de explicat pierderea unui loc de muncă atunci când mulți dintre colegii tăi au rămas fără job decât atunci când ai fost singurul concediat.
Marie G. McIntyre, consilier de carieră, spune că, în multe cazuri, „concedierile nu au ca scop să te elimine pe tine, ci postul”, iar pe ideea aceasta ar trebui să marşezi la interviul pe care-l susţii cu viitorul potenţial angajator.
Dorianne St Fleur, o altă consutantă în carieră, sugerează să abordezi discuția astfel: „Echipa mea a fost afectată de concedierile în masă și, din păcate, a trebuit să ia unele decizii în ceea ce privește angajările și resursele, astfel că rolul meu a fost eliminat”.
Citeste si Angajări 2024. Românii vor să afle dacă primesc vouchere de vacanță încă din anunțul de angajare
În cazul în care ai fost angajat mai recent sau ai ocupat o poziție mai nouă, te-ar putea ajuta să menționezi și acest lucru, deoarece astfel de factori pot explica mai ușor concedierea ta fără a te pune într-o lumină negativă.
De asemenea, dacă te afli în situaţia fericită în care ai scăpat de concedieri cu alte ocazii, menţionează neapărat acest lucru. Faptul că nu ai fost disponibilizat printre primii ar putea să arate că „aveai o relație bună cu șeful tău și că ai putea fi un un fel de performer de top”, spune St Fleur.
Dacă ești concediat, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faci este să negociezi cu vechiul angajator modul în care plecarea ta va fi prezentată potențialilor angajatori, spune McIntyre.
Dacă este posibil, convinge-ți angajatorul să îţi permită să demisionezi în loc să te concedieze. Ideal ar fi să obții o scrisoare de recomandare care să prezinte motivul plecării de la fostul job sub forma unei „decizii de comun acord”.
Atunci când vorbești despre pierderea unui loc de muncă, „mai puțin înseamnă mai mult”, subliniază St Fleur.
Specialista recomandă să nu insişti mai mult decât e cazul pe plecarea de la fosul loc de muncă şi să încerci să direcţionezi conversaţia către lucruri care nu te fac să te simţi inconfortabil.
Potrivit consilierei, un răspuns de genul următor ar fi cel mai indicat: „Nu mai lucrez în cadrul companiei. Am plecat în octombrie și, în prezent, caut un loc de muncă care să-mi ofere posibilitatea de a-mi pune în valoare următoarele calităţi… Consider că pe acest post pe care compania dumneavoastră îl are disponibil mi-aş pune cel mai bine în valoare experienţa şi abilităţile”.
Reține că disponibilizarea/concedierea nu înseamnă că nu meriți un alt job. St Fleur subliniază faptul că felul în care te raportezi la concediere „are un impact asupra întregului tău proces de căutare a unui loc de muncă”.