Hotărârea Comisiei Europene (CE) vizează ambalajele alimentare. Mai exact, de la 1 ianuarie 2025, orice ambalaj pentru alimentele aflate la vânzare în magazine nu trebuie să conțină un compus chimic controversat, despre care s-a spus că ar putea efecte novice asupra sănătății.
Compusul chimic respectiv se numește Bisfenol A (BPA) și este un hormon sintetic ce era folosit frecvent la fabricarea materialelor plastice care intră în contact cu alimentele. Altfel spus, se regăsea în ambalaje pentru alimentele din rafturile magazinelor.
Potrivit sursei citate, Bisfenolul A a fost un subiect intens discutat de oamenii de știință, din perspectiva efectelor sale asupra sănătății.
CE a hotărât să interzică acest compus din ambalajele pentru alimente după ce studii ample au arătat că BPA poate perturba echilibrul hormonal și, de asemenea, poate afecta sistemul imunitar. De asemenea, ar crește riscul de boli cronice, notează stiridiaspora.
Decizia Comisiei vine în contextul unui întreg set de reglementări europene ce au ca scop reducerea expunerii populației la substanțe chimice periculoase.
În urma acestei interdicții, producătorii trebuie să folosească, la confecționarea ambalajelor alimentare, variante mai sigure pentru sănătate. Asta va însemna costuri suplimentare pentru companii, dar va contribui la creșterea siguranței alimentare a consumatorilor.
Compusul chimic BFA era folosit pe scară largă la producerea de ambalaje din plastic precum cutiile pentru mâncare, unele recipiente pentru băuturi, ustensile pentru mâncat și chiar biberoane.
Asociația Germană pentru Mediu și Conservarea Naturii (BUND) a avertizat că efectele nocive ale BPA sunt deosebit de periculoase pentru femeile însărcinate, sugari și copii, care sunt mai vulnerabili la perturbările hormonale.