Locatarii unui bloc din Craiova, județul Dolj, se ceartă de ceva vreme din cauza panourilor solare montate recent pe fațada blocului. Vecinii de la parter și etajul 1 se ceartă între ei de când cei de la etajul 1 și-au instalat panouri solare, fără acordul vecinilor sau al asociației de proprietari.
Inițial, cei de la etajul 1 și-au montat un panou pentru apă caldă, apoi au adăugat alte șase panouri solare pe fațada blocului. Cei de la parter sunt nemulțumiți pentru că nu au fost consultați înainte, căci fațada blocului este o parte comună care necesită acordul tuturor locatarilor.
Dragoș Voinea, președintele asociației de proprietari, a spus că cel de la etajul 1 nu are nici măcar aprobare pentru montarea panourilor solare. „Nu ştiu de ce aprobări are nevoie domnul, ştiu că de la asociaţia de proprietari nu are nimic, acord, aprobare. Către asociaţia de proprietari nu a venit cu nimic. Eu sunt preşedinte din 2017.
Când am venit aici, panourile erau montate pe faţada blocului. Ulterior, a cumpărat şi dl. Rizea Radu spaţiul de la parter. Acum vrea să vândă şi din cauza acelor panouri şi-ar fi pierdut clienţii. Nu ştiu, el asta îmi spune şi tind să-l cred. Cei doi vecini au avut o relaţie bună, dar acum nu se mai înţeleg. Nu ştiu prea multe amănunte”, a declarat el pentru Gazeta de Sud.
Radu Rizea este cel care a sesizat Poliția Locală Craiova și a cerut demontarea panourilor solare pentru că afectează fațada apartamentului său și pentru că vecinului lui nu a respectat legea. „Eu deţin un spaţiu la parterul blocului. Deasupra mea locuieşte un domn care şi-a aşezat pe toată suprafaţa balconului, de fapt pe faţada blocului, panouri solare.
O parte dintre aceste panouri acoperă şi parte din faţada apartamentului meu. În urmă cu peste un an de zile, am sesizat Poliţia Locală Craiova cu privire la faptul că în plin centrul Craiovei, pe strada A.I. Cuza, în blocul M 18D, vecinul de deasupra mea, respectiv etajul 1, îmi încalcă abuziv şi grav dreptul meu de proprietar, instalându-şi pe absolut toată faţada balconului său şi pe mare parte din faţada apartamentului meu şi a blocului, mai multe panouri solare şi pentru apă caldă.
Acesta nu are acordul vecinilor, a asociaţiei de proprietari sau autorizaţie. Nu are nicio autorizaţie de construcţie, de la asociaţia de proprietari de care aparţinem, de la vecini, fără vreun proiect, de la nimeni, nimic. Poliţia locală l-a amendat şi l-a obligat să respecte legea. Nici în momentul actual, cu toate revenirile mele, nu s-a mai întâmplat nimic.
Vecinul se numeşte Mironovici Radu şi susţine că nimeni nu-şi permite să-i dea lui panourile jos”, a precizat Radu Rizea, relatează sursa citată anterior.
Totuși, vecinul său, Radu Mironovici refuză să le demonteze. Din punctul lui de vedere, nu are nevoie de autorizație pentru instalarea panourile solare. A început deja să se judecă cu Poliția Locală Craiova în acest sens. Panourile solare sunt montate numai pe balconul său. Nu înțelege de ce ar trebui să le îndepărteze.
Poliția Locală Craiova a constatat că panourile solare modifică arhitectura blocului. Drept urmare, a sancționat proprietarul, cerându-i să intre în legalitate. Conform legii, orice intervenție asupra fațadei blocului necesită autorizație de la primăria locală și acordul asociației de proprietari.
Fațada blocului este o parte comună. De aceea, amplasarea panourilor solare fără acord este ilegală. Legea 196/2018 și Codul Civil specifică clar că schimbarea destinației proprietății comune necesită acordul scris al tuturor coproprietarilor și obținerea prealabilă a avizelor necesare.
Izolarea termică a blocurilor poate fi realizată cu fonduri în proporţie de până la 90% din fonduri europene nerambursabile, conform unei legi promulgate joi de preşedintele Klaus Iohannis.
În perioada de programare 2021 – 2027, finanţarea unor activităţi sau lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe se poate asigura din fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, după cum prevede Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă.
Finanţarea lucrărilor se realizează cu 90% din fondurile europene nerambursabile şi din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul programelor, conform ratei de cofinanţare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor.
Acesteia finanțări i se adaugă 5% din suma necesară din alocaţii de la bugetul de stat, în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor, dar şi 5% din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale sau din alte surse legal constituite, precum şi din fondul de reparaţii al asociaţiilor de proprietari sau din alte surse legal constituite.
Cota de contribuţie proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza documentelor procedurale specifice implementării programelor şi nu poate depăşi 3%.
Autoritatea publică locală aduce la cunoştinţa asociaţiei de proprietari posibilitatea finanţării activităţilor sau lucrărilor în condiţiile prevăzute în lege, criteriile de acces la acest program de finanţare, precum şi cota de contribuţie ce revine asociaţiei de proprietari, astfel cum acestea sunt prevăzute în documentele procedurale specifice implementării programelor, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
Executivul a motivat Ordonanța de Urgență prin faptul că intervenţiile ce vizează creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe beneficiază de o alocare financiară totală în cadrul programelor regionale 2021 – 2027 de peste 600 de milioane euro, iar pentru lansarea apelurilor de proiecte aferente acestor fonduri este necesară reglementarea în regim de urgenţă a condiţiilor de finanţare a acestui tip de intervenţii, precum şi a unui nivel sustenabil al contribuţiilor care trebuie asigurate de la bugetul autorităţilor locale sau al asociaţiilor de proprietari.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja a semnat 14 contracte de finanțare pentru panouri fotovoltaice pentru primării și instituții publice. Valoarea totală este de aproape 7 milioane euro
Sebastian Burduja, ministrul energiei, a semnat astăzi 14 contracte de finanțare în cadrul apelului finanțat prin Fondul pentru modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei – Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice. Valoarea totală a proiectelor finanțate este de 34.579.238 lei (6.950.041 euro), valoarea totală acordată din Fondul pentru modernizare este de 29.014.607 lei (5.831.612 euro).
Puterea totală instalată este de 4,6 MW, ceea ce înseamnă o producție de energie electrică estimată de peste 5,5 milioane kWh pe an.
Orașele cu care s-au semnat contractele sunt Negrești, Negru Vodă și Dorohoi. Comunele cu care s-au semnat contractele sunt: Topraisar, Frumușeni, Petrești, Beceni, Ardușat, Tansa, Valea Lupului, Costișa, Grajduri și Coșna.
De asemenea, s-a semnat un contract de finanțare cu Universitatea Politehnică Timișoara.
Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Susținem primăriile și instituțiile publice să-și asigure independența energetică, în același timp având o energie verde și un mediu mai curat. Prin investițiile pe care le-am semnat astăzi, primăriile comunale și orăsenești pot crea locuri de muncă în comunitate, iar banii economisiți din facturile de energie electrică pot fi redirecționati pentru alte nevoi ale locuitorilor. Aceste contracte se alătură altor nouă pe care le-am semnat săptămâna trecută.
Continuăm la turație maximă folosirea banilor europeni. Ajutăm nu numai mari localități ci și comunitățile din toate zonele țării. Totodată, suntem aproape de instituțiile de învățământ care vor să își asigure independența energetică.”