- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Întoarcere la clasic? Fotografiile pe hârtie câștigă teren în fața celor digitale. De ce se întâmplă asta

07 Oct, 16:37 • Anghel Valentin
Fotografiile clasice, pe hârtie, par să revină, încet-încet, în cotidianul pasionaților de instantanee. Motivul principal al întoarcerii la clasic este unul cât se poate de practic.
Întoarcere la clasic? Fotografiile pe hârtie câștigă teren în fața celor digitale. De ce se întâmplă asta

În epoca super-tehnologizării, când suntem dependenți de device-uri și internet, un obiect pe care mulți îl credeau definitiv uitat pare să reintre în viețile pasionaților de fotografie. Este vorba despre instantaneul clasic, poza pe hârtie, care recâștigă teren, remarcă stirileprotv. La fel s-a întâmplat, înainte, cu vinilurile și la fel se întâmplă, periodic, cu diferite trenduri vestimentare.

Printre motivele acestei reveniri se numără pasiunea pentru arta fotografică veritabilă și, de ce nu?, nostalgia. Cel mai important dintre aceste motive este însă teama că mediul digital nu este mereu sigur și astfel se pot pierde amintiri dragi, prețioase. Acesta fiind contextul, este explicabil că au apărut destul de multe centre care imprimă pozele digitale pe hârtie, la dimensiunile cerute de clienți.

În Cluj-Napoca, de pildă, există un laborator foto care scoate, zilnic, sute de fotografii clasice, pe hârtie. Clienții care îi trec pragul vor să-și păstreze amintirile și pe suport clasic, gândind că varianta digitală a instantaneelor, fie că se află în telefonul mobil, pe un stick, într-un hard-disk sau exclusiv pe rețele de socializare, ar putea să se piardă într-o secundă. În fond, nimic nu e sigur pe lumea asta, nu?

„Tot mai multă lume își dă seama că în mediul digital n-o să aibă întotdeauna pozele. Cum se bucură bunicii noștri de pozele respective, așa începe și tineretul să se bucure de poze”, spune fotograful Lajos Szasz.

Citește și Vacanțe tematice de Halloween. Cât costă un city break în cele mai cunoscute destinații ”înfricoșătoare”

Una dintre clientele laboratorului clujean, Iuliana Antonia Pop, se laudă cu o colecție de peste 30 de albume foto și nu vrea să păstreze pozele exclusiv în telefon. ”Multe dintre prietenele mele îmi spuneau că au pierdut multe poze pentru că au pierdut, telefonul sau CD-ul”, a mărturisit ea.

La fel cum pot fi pierdute, suporturile digitale pot să se strice. Șituație în care, în cele mai multe cazuri, deznodământul este același: pierderea fotografiilor. E drept, cine are mii de poze stocate digital nu se va apuca, probabil, niciodată să le treacă pe toate pe hârtie, însă o va face cu cele mai importante amintiri, cu best of-ul colecției personale de poze.

O poză pe suport clasic costă, în medie, 1,5 lei, iar un album foto personalizat poate ajunge și peste 200 de lei.

Pe de altă parte, sunt tot mai căutate în ultima perioadă aparatele foto care scot pozele pe loc. ”Practic, a venit la pachet cu un album în care se pot pune aceste poze, dar uite că și pe perete pot să vezi unele poze”, spune Mihaela, o tânără căreia iubitul i-a dăruit un astfel de aparat.

Citește și WhatsApp NU va mai funcționa pe aceste telefoane. Lista oficială