Astfel, va fi emis un Ordin de ministru care va stabili normele de aplicare. Vicepreședintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, a mers recent la o conferință de presă organizată la Sinaia în cadrul evenimentului „Redescoperă Valea Prahovei”, unde a explicat mai bine care va fi modul de acordare a voucherelor de vacanță în acest an.
Adrian Voican a spus că banii acordați de stat pentru voucherele de vacanță ar putea fi virați din nou pe cardurile angajaților. Acesta a explicat că va fi emis în acest sens un Ordin de ministru cu normele de aplicare. În plus, vicepreședintele ANAT a subliniat că prin virarea celor 800 de lei pe card se va ridica presiunea de umerii angajatorilor.
„O comisie a Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT), Ministerului de Finanţe, Ministerului Muncii şi câţiva reprezentanţi ai industriei, emitenţii de tichete şi FHR, alături de ANAT, s-a reunit, la Bucureşti, ca să dăm o dată drumul la normele de aplicare la vouchere de vacanţă. Ştiţi că s-a redus cuantumul suportat de stat de la 1.600 lei la 800 lei pentru vouchere, dar nici măcar n-au avut o exprimare fericită în acea „ordonanţă trenuleţ” şi de aceea nu puteam să o aplicăm.
Până la urmă, toată această subvenţie s-a redus la 800 lei, din care 160 lei sunt CASS şi impozit pe venit, mai rămân 640 lei. Câtă poliţie să faci pentru 640 de lei? Probabil că s-a ajuns la o declaraţie pe proprie răspundere şi o atenţionare din partea comercianţilor, ca să nu fie presiune nici pe ei. (…) Sper că după această întâlnire am ajuns la o concluzie în sfârşit şi o să apară un ordin de ministru cu normele de aplicare sau unul interministerial, cu normele de aplicare, şi o să deblocăm voucherele de vacanţă”, a declarat Adrian Voican.
Reprezentanții din industria turismului au spus că voucherele de vacanţă şi-au dovedit deja eficienţa pentru că banii s-au întors în economie, iar turismul românesc a avut numai de câștigat.
„În 2006, aveam 6.000 de unităţi de cazare şi am ajuns astăzi să avem 26.000 de unităţi de cazare cu 585.000 de locuri în România. Şi sunt destul de mândru de cifra asta, pentru că turismul acesta este turism la alb. Aş mai reaminti două cifre: am spus 30 de milioane de nopţi de cazare. Este pentru prima oară când România depăşeşte această cifră.
Am fost în 2019 la 29,8 milioane, dar acum am depăşit chiar 30 de milioane de nopţi de cazare şi 14 milioane de turişti sosiţi la recepţiile unităţilor de cazare clasificate, parcă 14,24 milioane dacă nu greşesc. E prima oară când depăşim această cifră. Dintre aceştia, 11,8 milioane sunt români, 2,4 milioane sunt străini. Nu e foarte mult cu străinii. În 2017, 2018 şi 2019 am avut 2,7 aproape 2,8 milioane. În 2018 a fost cel mai bun an de turişti străini”, a explicat vicepreşedintele ANAT şi preşedinte al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova.