- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Intră banii în conturile românilor. Informații oficiale de la MADR

19 Sep, 14:53 • Bumbeneci Diana
Când intră despăgubirile de secetă în conturi de la MADR. Anunț oficial de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării.
Intră banii în conturile românilor. Informații oficiale de la MADR

Sunt vești bune pentru românii care încă mai așteaptă banii promiși de MADR. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a finalizat centralizarea proceselor verbale de calamitate pentru fermierii afectați de secetă. Acum încep toate controalele și verificările de rigoare, după care despăgubirile urmează să ajungă în conturile agricultorilor, așa cum s-a promis încă de la început.

Informații oficiale de la MADR

Chiar dacă termenul anunțat inițial pentru finalizarea plăților era 15 octombrie, se pare că acesta s-ar putea amâna cu câteva zile din cauza faptului că verificările nu au fost finalizate acolo unde s-a impus. În prezent, reprezentanții MADR susțin că banii vor fi plătiți undeva la sfârșitul lunii octombrie, sau până la mijlocul lunii noiembrie.

Bani de la MADR
Bani de la MADR

Despre situația actuală a oferit mai multe informații Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării.

„Pe 15 septembrie am terminat centralizarea proceselor verbale de daună și, cel mai probabil, în luna octombrie vor primi banii. Noi ne-am propus ca până la sfârșitul lunii octombrie, jumătatea lunii noiembrie, toți banii să fie în conturile fermierilor. Suma a rămas de 200 de euro/hectar pentru 100% calamitate. O să vedem, încercăm să le acordăm aceeași sumă tuturor celor calamitați peste 50%. Impactul bugetar se ridică undeva la 400-500 de milioane de euro”, a precizat Sorin Moise, secretar de stat MADR, pentru AGRO TV.

Agricultorii ar putea fi scutiţi de plata ratelor la bănci până anul viitor. Iar fermele care iau credite ar putea beneficia de o dobândă, mai mică.

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat ajutoarele pentru fermieri la o intâlnire cu agricultorii din Olt. Un sprijin sub forma unei prime de 3.000 lei pentru fiecare hectar ar urma să fie acordat de la 1 septembrie, drept asigurare pentru o suprafață totală de 7 milioane de hectare.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Al doilea lucru este acela de a amâna ratele fermierilor până la 1 octombrie anul următor, trei: vom modifica creditul fermelor astfel încât pe creditul cu 1,95% dobândă iar roborul este achitat de către Ministerul Agriculturii să finanțeze ratele scadente pentru anul 2024-2025”.

Vezi și: Adio, fumat și vapat în orice spațiu public. Decizia care schimbă totul pentru fumători

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult