În 2023, piața imobiliară, mai ales cea a locuințelor, a înregistrat o serie de scăderi semnificative. Tranzacțiile imobiliare au scăzut, de asemenea s-au redus numărul de locuințe finalizate și livrate, și numărul de autorizații de construire a cunoscut o diminuare semnificativă. Unii consultanți și actori din piață observă că dezvoltatorii imobiliari se confruntă cu o problemă reală, în special legată de creșterea prețurilor materialelor de construcții și a costurilor cu forța de muncă. Cu toate acestea, există și voci care afirmă că situația generală nu este atât de sumbră și că piața se menține, arată o analiză Economedia.
Încă de la începutul anului trecut, diferite analize și date au arătat că piața imobiliară se confruntă cu probleme. Conform unui studiu realizat de firma de consultanță Frames, peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România se confruntă cu un risc major de insolvență, din cauza scăderii vânzărilor în domeniul imobiliar și a creșterii taxelor. Datoriile acestor dezvoltatori au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023, pe fondul creșterii costurilor operaționale și a blocajului financiar.
Adrian Negrescu, managerul companiei de consultanță Frames, declară că peste 60% dintre dezvoltatorii de pe piața imobiliară din România sunt pe marginea insolvenței din cauza lipsei de bani. Vânzările au scăzut considerabil, chiar și cu 80%, iar costurile legate de finanțarea bancară au înregistrat creșteri semnificative, uneori chiar dublându-se.
„În aceste condiții, în contextul creșterii prețului materialul de construcții și a costului din ce în ce mai mare cu forța de muncă, mulți dezvoltatori s-au blocat. Este probabil că în 2024 să vedem peste 1000 de dezvoltatori imobiliari în pragul insolvenței sau în pragul restructurării. Adică vor fi nevoiți să își vândă afacerea ori să caute soluții pentru a-și conserva practic investiția și s-o dezvolte ulterior în 2025 și în 2026. Este o situație gravă pentru că cei mai mulți dezvoltatori nu au luat în calcul efectele inflației, crizei de pe piața forței de muncă și efectele scumpirii creditelor atât pentru populație, cât și pentru finanțarea lor”, menționează Negrescu.
Potrivit analistului, tot mai mulți jucători de pe piața imobiliară se confruntă cu întârzieri legate de predarea apartamentelor din cauza unor probleme multiple, iar cea mai semnificativă problemă în prezent este lipsa forței de muncă.
„Cei care doresc să cumpere o locuință nouă, în construcție, să se aștepte la o întârziere între 6 și 8 luni cel puțin în livrarea apartamentelor, în condițiile în care problemele se accentuează inclusiv pentru furnizorii de servicii pentru zona imobiliară”, a completat Negrescu.
Te-ar putea interesa și: Cum va evolua piața imobiliară în 2024? Către ce își îndreaptă atenția investitorii după ce au renunțat să mai construiască clădiri mari de birouri
Deja din anul trecut, constructorii atrăgeau atenția asupra faptului că piața imobiliară va avea de suferit din cauza creșterilor de prețuri din domeniul lor, conform sondajelor periodice realizate de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național și efectuează analize de piață.
Potrivit unui sondaj realizat în vara anului 2023, la care au participat peste 100 de mari jucători de pe piața imobiliară, costurile materialelor au fost identificate ca o problemă majoră de peste jumătate dintre aceștia, iar costurile cu forța de muncă s-au dovedit a fi o problemă chiar și mai urgentă.
Consultantul Georgian Marcu explică faptul că cea mai mare problemă cu care se confruntă în prezent piața imobiliară nu este reprezentată nici vânzările mici, prețurile materialelor, inflația sau dobânzile mari, ci oferta redusă.
„Deja am avut ofertă mai mică decât acum 2 ani, vestea proastă este că numărul autorizațiilor de construire au fost mai puține. Creste cererea și apoi cresc și prețurile”, a spus Marcu.
În anul 2023, piața imobiliară a înregistrat rezultate negative. Numărul tranzacțiilor de imobile a înregistrat o scădere de 10%, iar autorizațiile de construire au fost mai puține, iar oferta a suferit o reducere. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), numărul autorizațiilor de construire eliberate în primele 11 luni ale anului trecut a înregistrat o scădere cu 21,7% față de aceeași perioadă din anul precedent.
Statisticile oficiale au evidențiat, de asemenea, un declin în numărul locuințelor finalizate în anul anterior. Specialiștii din piața imobiliară afirmă că oferta a scăzut în paralel cu cererea, iar estimările lor indică faptul că și în anul 2024, sectorul rezidențial se va confrunta cu dificultăți în ceea ce privește redresarea financiară.