România a ajuns să exporte 18% din producția internă curentă și nu importă niciun mc de gaze. Astăzi, țara a exportat 4 milioane mc de gaze, a informat profit.ro.
Citește și: O nouă lovitură dată de Ucraina! Țara interzice exportul de zahăr către România
Exporturile se duc în Ungaria și Republica Moldova, ca urmare a intrării în revizie a gazoductului Turk Stream pentru o săptămână. Chiar în ultima vreme, România era deja în ultimul timp un exportator net, chiar dacă Turk Stream era în revizie.
România a exportat în Ungaria 3,2 milioane de gaz și 0,8 milioane mc de gaz către Republica Moldova. De asemenea, producția de gaze autohtonă din această zi este de 22,1 milioane mc, dintre care 9 milioane mc sunt înmagazinați, iar restul 4 milioane mc sunt exportați, potrivit datelor Transgaz.
Factorul care a majorat tarifele la gaz pe platformele operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM) din ultimele 2 zile este intrarea în revizie a Turk Stream.
Sursa citată semnalat că distrugerea cererii, nivelul ridicat al înmagazinării și producția în creștere au făcut ca prețul spot al gazului să coboare duminică sub 100 lei/MWh, cel mai redus nivel al ultimilor 2 ani, după ce în urmă cu 10 luni acesta atinsese un maxim istoric de 12 ori mai ridicat decât actuala cotație, de peste 1.200 lei/MWh.
Cu 13 iunie, când Turk Stream va reveni funcțional, prețurile spot din România vor coborî cel mai probabil din nou. Cum cererea suplimentară de gaz non-rusesc din regiune a crescut în urma intrării în revizie a gazoductului, începând de miercuri, companiile din România nu numai că nu importă, ci exportă gaze către Ungaria și Republica Moldova.
Alte articole: România este a doua ţară atât în topul exportatorilor de grâu din UE, cât şi în cel al importatorilor