Acum câteva zile se vorbea despre o promisiune care punea î n temă intrarea României în Spațiul Schengen, o problemă care își caută rezolvarea de foarte mult timp. Conducerea spaniolă a Consiliului European de la momentul actual este una dintre speranțele României în prezent. Problematica este că șansele sunt deșarte, conform unor declarații pe care un europarlamentar le-a comunicat. Anul 2023 nu pare a fi unul noroc pentru România, astfel nici 2024. Cea mai realistă dată „disponibilă” pentru intrarea statului românesc în Spațiul Schengen va fi, conform spuselor, anul 2025, mai exact, prima parte a acelui an.
Vezi mai multe despre: România intră în linie dreaptă pentru Schengen. Marcel Ciolacu: „Îmi mențin părerea că este total incorect să punem interesele și politica internă înaintea unei Europe întregi”
Eugen Tomac este eurodeputat PMP și acesta a intervenit în situațiunea preentă existentă cu privire la relația România – Spațiul Schengen – Olanda – Austria, iar acesta este foarte realist cu ceea ce înseamnă evenimentele care au loc. El este convins că abia prima parte a anului 2025 va fi succesul României de a trece obstacolele pentru a putea fi membră Spațiului Schengen, eurodeputatul susținând cu tărie că Guvernul are o abordare destul de neserioasă în legătură cu această probematică, care pare că nu mai găsește rezolvare.
„O spun cât se poate de asumat: în acest an, România nu intră în Spațiul Schengen și cel mai probabil nu vom intra nici în 2024. Cel mai realist calendar pe care-l putem privi cu optimism este prima parte a anului 2025, atunci când va deține președinția Consiliului Uniunii Polonia.
Această abordare pe care o are Guvernul acum este ușor neserioasă, pentru că noi anunțăm că vom acționa în judecată pe cineva care nu se va exprima, dintr-un motiv foarte simplu, pentru că și acum, în octombrie, este un Consiliu JAI și am observat că pe agenda acestui Consiliu JAI nici nu se discută despre o posibilă extindere a Spațiului Schengen, deci nu există pe agenda Spaniei extinderea Spațiului Schengen.
Prin urmare, neavând acest subiect pe ordinea de zi, Austria nu se va pronunța și eu cred că greșim fundamental din mai multe puncte de vedere, dar primul este acela că noi nu ne coordonăm toate acțiunile și toți pașii pe care-i facem la pachet cu Bulgaria. Negocierile noastre ar trebui să se producă în acest format, nu bilateral, ci trilateral cu Austria, împreună cu bulgarii să mergem și în Olanda, pentru că Olanda încă nu și-a schimbat punctul de vedere cu privire la obiecțiile pe care le are față de Bulgaria. Or de când am intrat în UE și până în prezent, toate evaluările pe care le-a făcut Comisia au fost la pachet România-Bulgaria. Deci ar fi o eroare noi să spunem că ne decuplăm de Bulgaria, la fel cum bulgarii, dacă ar încerca să facă acest lucru, n-ar fi de acord nimeni.”, a declarat Eugen Tomac, conform celor comunicate de stiripesurse.ro.
Vezi mai multe despre: Aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen mai rapidă decât era posibil. Ce se va întâmpla cu România?