Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut noi declarații de presă legate de situația economică din România. Oficialul a transmis, marţi, că o discuţie asupra taxării muncii se poate face, însă trebuie să discutăm pe întreaga fiscalitate din țara noastră.
În cadrul unei dezbateri de specialitate el a subliniat că ,,fiscalitatea din țara noastră este, poate, chiar cea mai mică din Uniunea Europeană, dacă vorbim despre taxarea capitalului”.
,,Facem o discuţie asupra taxării muncii, dar, dacă vrem să fim oneşti, trebuie să facem o discuţie asupra întregii fiscalităţi din România, pentru că fiscalitatea din România este, poate, chiar cea mai mică din Uniunea Europeană, dacă vorbim despre taxarea capitalului. Şi atunci, da, discutăm despre taxarea pe muncă, dar să discutăm din punctul meu de vedere şi despre taxarea capitalului şi atunci să discutăm la pachet aceste lucruri, despre întreaga fiscalitate şi cu siguranţă vom găsi o soluţie comună şi o soluţie pe care s-o şi implementăm ulterior.”, a punctat Budăi, informează Agerpres.
Conform declarațiilor oficialului, lipsa forţei de muncă pe teritoriul țării noastre este o problemă tot mai mare, dar nu este o problemă doar în ţara noastră.
Ai mai putea citi: Protestul s-a încheiat la Petromidia. Angajații au primit promisiunea că vor avea încă 1.500 de lei la salariu și 3.000 de lei primă de iarnă
,,Migraţia forţei de muncă către statele mai dezvoltate se întâmplă de foarte mult timp şi bineînţeles că se întâmplă şi acum, cum beneficiem şi noi, de exemplu, de lucrătorii non-UE. Am lucrat în acest an împreună cu dvs, mediul de afaceri care a fost interesat, pentru simplificarea legislaţiei pentru a putea aduce lucrători non-UE şi s-a întâmplat acest lucru. Avem această problemă rezolvată.”, aprecizat ministrul.
De altfel, potrivit lui Marius Budăi, în România trebuie să existe o dezbatere reală pe tema învăţământului dual şi a învăţământului tehnic. În acest context, ministrul susține că a discutat și cu ministrul Educației și este de părere că programa școlară din învățământul dual și din învățământul tehnic ar trebui schimbate.
,,Am discutat cu doamna ministru a Educaţiei, avusesem discuţia deschisă şi cu domnul Sorin Câmpeanu, să facem o dezbatere reală despre învăţământul dual şi despre învăţământul tehnic în România. Eu cred că programa şcolară din învăţământul dual şi din învăţământul tehnic trebuie să fie modificată, din punctul meu de vedere, cu mai multe ore de practică, cu mai multe ore de atelier şi să-i scoatem chiar cu meseria de acolo (…) Noi trebuie să le arătăm copiilor că a fi strungar, astăzi, nu mai eşti murdar de vaselină din cap până în picioare şi e cu totul şi cu totul altă tehnologie.
Vom avea de lucru şi cu mentalitatea părinţilor, pentru că, să fim cinstiţi, cine ne-am face copilul acum să-i spunem ‘Du-te strungar’… Eu o să merg înainte cu proiectul acesta intitulat nostalgic ‘Îndrăgostirea tinerilor de meserie’ (…) Bineînţeles că va rămâne problema principală, şi anume salarizarea. Putem să-l facem noi un meseriaş foarte bun, strungar foarte bun, cu siguranţă îşi va dori să câştige foarte mult şi va pleca din ţară sau nu. Asta ţine de noi”, a încheiat ministrul Muncii.