În România sunt foarte multe locuri de muncă rămase neocupate, însă angajatorii nu se grăbesc să le ocupe dacă nu găsesc persoane pe măsură. Pentru a-i pune tot mai mult la încercare pe potențialii angajați, cei care se ocupă de recrutare organizează examen scris, depunere de dosar complet, interviu și chiar alte probe surpriză. Spre exemplu, la ora actuală, o întrebare face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă.
„Există două camere. Sunt trei întrerupătoare în camera unu şi trei becuri în camera a doua. Îţi vei petrece cinci minute în camera unu şi apoi 15 minute în a doua cameră. Din camera în care se folosesc întrerupătoarele nu se poate vedea cealaltă cameră. Nu ai voie să revii în camera întrerupătoarelor. Poţi apăsa pe întrerupătoare de câte ori vrei şi cum vrei.
Cerinţă: Care întrerupător corespunde fiecăruia dintre cele trei becuri?
”, este prima cerință de care se lovesc potențialii angajați care se prezintă la intrerviu.
Această întrebare este adeseori folosită la interviurile de angajare din România şi străinătate în domenii precum software şi IT, financiar-bancar şi publicitate. Specialiştii în resurse umane susţin că testează modul în care viitorii angajaţi pot aborda o problemă şi găsi soluţii. Doar un candidat din zece trece acest test.
„Un întrerupător nu se va folosi deloc. Astfel, un bec va fi stins şi neîncălzit.
Un întrerupător va fi lăsat aprins. Astfel, becul va lumina camera.
Un întrerupător va fi aprins aproape cinci minute şi va fi stins la plecarea din camera întrerupătoarelor. Astfel, becul va fi neaprins, dar se va încinge în cele aproape cinci minute în care a fost aprins”, este explicația la întrebare.
Ai mai putea citi: Salariul plătit cu aproape 2000 de euro pe lună. Manager în România, meseria viitorului