Jurnaliștii de la BBC au prezentat dezastrul din România dar și din alte țări, după ce furtuna Boris a făcut ravagii.
„Furtuna Boris s-a dovedit mortală în România, unde patru persoane şi-au găsit sfârşitul în timpul inundațiilor din regiunea de sud-est a judeţului Galați”, scrie publicația britanică BBC pe prima pagină.
Au fost folosite bărci şi avioane militare pentru a muta oamenii în siguranţă, iar premierul Marcel Ciolacu a declarat că prioritatea actuală este de a preveni alte pierderi de vieţi omeneşti, informează publicația britanică, preluând informații din presa de la noi.
Primarul din Slobozia Conachi, un sat din Galați, a declarat că 700 de case au fost inundate. „Este o catastrofă de proporții epice”, a spus Emil Dragomir, potrivit jurnaliştilor britanici.
Ploile torenţiale au declanșat avertizări de inundaţii în Republica Cehă, Polonia, Austria, Slovacia şi Ungaria.
În România, patru persoane decedate au fost găsite în judeţul Galaţi în timpul unei operaţiuni de căutare şi salvare, mai scrie BBC.
„Zeci de persoane au fost salvate din locuinţele lor în 19 zone ale ţării”, au adăugat jurnaliștii.
Citește și: Mircea Fechet, alarmat de viiturile din Galați: „Este un bilanț tragic” | Cel puțin cinci oameni au murit
În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale căror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii. Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi şi lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară, transmit autoritățile din țara noastră.
Sute de salvatori – pompieri, jandarmi, poliţişti, forţe ale armatei, personal al aviaţiei – au fost implicaţi în acţiunile de salvare şi de ajutorare în cele 22 de localităţi afectate din judeţul Galaţi (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Griviţa, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăşti, Drăguşeni, Smulţi, Bereşti, Bereşti Meria, Bălăbăneşti, Tudor Vladimirescu, Bălăşeşti, Rediu şi Sugurlui).
În Polonia, ministrul de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că există o „situaţie dificilă” în zonele din jurul a patru râuri.
În Cehia a fost declarată alertă maximă de inundaţii în 38 de locaţii diferite.
În Praga, barierele împotriva inundaţiilor au fost ridicate, digurile au fost închise publicului, iar grădina zoologică a fost închisă.
Precipitaţiile extreme devin din ce în ce mai probabile în Europa, ca şi în cea mai mare parte a lumii, din cauza schimbărilor climatice, arată sursa citată.