Inundații în România. Specialiştii Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A) au avertizat că sămbâtă, începând cu ora 11.00 până duminică la prânz, sunt posibile creşteri de debite şi niveluri pe mai mlute râuri din judeţele Dolj, Sibiu, Vâlcea şi Prahova. Acelaşi cod portocaliu este valabil începând de duminică, ora 06.00 până luni la aceeaşi oră pe râurile din bazinele hidrografice: Prahova – bazinul superior şi Teleajen – afluent al râului Prahova.
Precipitațiile abundente au provocat inunații pe DN7, la Călimănești, unde apa adunată pe carosabil a depășit jumătate de metru. Circulația a fost deviată pe centura ocolitoare a orașului, iar pompierii intervin pentru evacuarea apei și a aluviunilor de pe șosea. De asemenea, ploile abundente au inundat mai multe gospodării din județul Vâlcea.
„Nivelul apei atingea aproximativ 60 de centimetri. Vorbim aici despre apa provenită din precipitații de pe versanții din zonă. Cu ajutorul unor motopompe de mare capacitate, apa și aluviunile sunt pompate în albia râului Olt. În continuare, se intervine în acel punct, în localitatea Călimănești. Se circulă alternativ pe varianta ocolitoare a orașului”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.
Alte articole: Petre Daea e total oripilat! Făina de greiere produs de lux pe rafturile din România. 100 de grame costă aproape 100 de lei!
Totodată, în perioada 21-22 ianuarie, ora 06.00 vor fi sub atenţionare de cod galben bazinele hidrografice Iza din judeţul Maramureş, Someşul Mare din judeţul Bistriţa Năsăud) şi Ier din judeţul Satu Mare.
Astfel, potrivit INHGA, sunt posibile creşteri de debite şi niveluri pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu – sectorul aferent staţiei hidrometrice Răcari (judeţul Dolj); Olt – afluenţii mici aferenţi sectorului situat în aval de confluenţa cu râul Cibin şi amonte de acumularea Govora (judeţele: Sibiu şi Vâlcea); Lotru – bazinul situat în aval de acumularea Brădişor (judeţul Vâlcea).
Avertizarea de cod galben este valabilă şi pentru unele râuri din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Crişul Alb (judeţul Arad), Bârzava (judeţul Timiş), Jiu (judeţele: Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Olt (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ (judeţele: Gorj şi Vâlcea), Argeş (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa (judeţele: Dâmbovita, Prahova şi Ilfov), Prahova (judeţele: Prahova şi Ialomiţa) şi Buzău (judeţele: Buzău şi Prahova), în intervalul 21.01.2023 ora 11:00 – 23.01.2023 ora 12:00.
Există posibilitatea depăşirii cotelor de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, mai precizează specialiştii INHGA. În acest context, pot fi generate viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate. INHGA recomandă respectarea măsurilor dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local cu responsabilităţi ȋn gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.
Citește și: Buget record pentru Sectorul 4! În 2023 primăria va avea la dispoziție 3,4 miliarde de lei