Cerealele tot mai ieftine din Ucraina duc la o problemă destul de mare printre statele membre UE. MAi multe țări europene sunt cu adevărat și au ridicat problema într-o scrisoare comună, înaintea reuniunii ministeriale de la Bruxelles. Liderii statelor sunt preocupați de cerealele ieftine ucrainene care, în loc să plece mai departe prin „coridoarele de solidaritate” spre destinațiile îndepărtate au înlocuit produsele locale, anunță Rador.
Este vorba despre Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Toate acestea țări trag un semnal de alarmă. Mai exact, exporturile de porumb de la ucraineni către vecinii din spațiul european au crescut de la câteva mii de tone la câteva milioane de tone până în noiembrie anul trecut, punând propria lor agricultură sub presiune, anunță The Brussels Times, preluat de sursa citată.
Acum un an, în mai 2022, Uniunea Europeană a înființat „coridoare de solidaritate” pentru a preveni blocarea în Ucraina a unor cantități mari de cereale destinate pieței mondiale din cauza agresiunii ruse și a amenințării cu blocarea porturilor de la Marea Neagră.
Ai mai putea citi: Lovitură pentru toți românii care au nuci în curte! Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Noile coridoare sprijină transportul pe calea ferată, rutieră și fluvială. Se pare că o mare parte din cereale nu ajunge pe piața mondială, ci mai degrabă înlocuiește produsele autohtone de pe piețele interne, de exemplu hrana ieftină pentru bovine.
În acest context, săptămâna viitoare, miniștrii agriculturii din spațiul european se vor reuni la Bruxelles. Aceștia vor purta mai multe discuții pentru a se asigura că ajung în porturile Uniunii Europene cerealele ucrainene care trec prin coridoarele de solidaritate.
Cele șase țări din estul spațiului european au transmis că sunt gata să sprijine în continuare Ucraina în sectorul agricol, însă doresc ca acest sprijin să nu mai aibă un impact accentuat negativ asupra propriilor piețe. De exemplu, ele cer compensații pentru fermierii lor.
Ai mai putea citi: Record în 2022. Becali, Manda și Bugica au bătut recordul pentru cele mai mari contracte de concesiune