O invenție bazată pe felul în care reușesc cameleonii să supraviețuiască în deșert, metoda „cameleon” îi va ajuta pe români să economisească cu până la 20% la facturile de încălzire, a precizat Rador.
Această descoperire a dus la elaborarea unui colorant special pentru pereții imobilelor și este semnalată de Societatea Americană de Chimie.
„Cameleonii de deșert, care trăiesc în sud-vestul Africii, sunt capabili să-şi schimbe culoarea pentru a-şi regla temperatura corpului, pe măsură ce condițiile de mediu se schimbă. Ei se afișează gri deschis la căldură, ceea ce le permite să reflecte radiația solară şi să se răcească. De asemenea, aceste reptile își schimbă culoarea tegumentului în maro închis, pe măsură ce temperatura scade, pentru a reține căldura. Oamenii de știință au reprodus această caracteristică unică a creaturilor din deșert într-un compus care își schimbă culoarea pentru a se adapta la temperaturile mediului”, arată sursa citată.
Așadar, colorantul „cameleon” a fost creat de o echipă de cercetători condusă de profesorul Wang Fuqiang, de la Universitatea Politehnică din Harbin, China.
Progresul său a fost viabil prin combinarea caracteristicilor a două categorii de microparticule, dintre care una preia în mod activ energia solară și o convertește în unde electromagnetice cu o lungime de undă distinctă față de cea inițială, în timp ce cealaltă poate modifica nuanța în concordanță cu variațiile de temperatură în mediu.
Materialul obținut astfel capătă o nuanță de gri-negru la temperaturi ambientale de până la 25 de grade Celsius. În cazul în care temperatura crește, microcapsulele din componență devin albe și nu împiedică cea de-a doua categorie de microparticule să absoarbă lumina și să o transforme pentru a răcori pereții.
Rezultatele testelor indică faptul că, în zilele călduroase, stratul reflectă aproximativ 93% din lumina solară și reemite aproximativ 94% din energia într-un interval de lungimi de undă care permite eliberarea acesteia în atmosferă, evitând captarea ei. Aceasta asigură o protecție împotriva amplificării efectului de seră și facilitează răcirea pereților cu 6,5 grade Celsius în zilele călduroase, precum și creșterea temperaturii pereților cu 4,3 grade Celsius în zilele reci.
Alte articole: Cum poţi reduce facturile la energie pe timp de iarnă. Sfaturi simple