Programul INVESTALIM 2023-2026 vine cu schimbări majore. Programul pentru dezvoltarea si sustinerea industriei alimentare este una dintre schemele de ajutor de stat care stârnesc un interes deosebit în rândul potențialilor beneficiari, după cum susține Răzvan Gălățan, director operațional în cadrul companiei de consultanță financiară și în afaceri Goodwill.
„Este un program pentru procesatori, este un program unde pot să aplice procesatorii de cereale, care produc făină, este un program pe care avem deja în lucru câteva fabrici de ulei, un program pe care pot aplica abatoarele, cei care fac procesare în zona de lapte.
Și finanțările aici sunt, să zic așa, istorice, nu am avut niciodată pe vechiul PNDR finanțări de asemenea valori. Dacă vorbim de fabrici noi, în anumite domenii se ajunge la 10 milioane de euro, iar aici aș da ca exemplu fabricile de ulei.
Dacă vorbim de zona de carne, lapte, acolo putem lua până la 7 milioane de euro (pentru înființări de fabric noi – n.r.). Și dacă vrem să ne modernizăm putem să luam până la 3 milioane de euro, intensitatea fiind aceeași, de 65%, care este mai mare decât în trecut, când era la 50% și chiar 40% pentru firmele mari”, a explicat Răzvan Gălățan, marți, în emisiunea „Agricultura la Raport” de la AgroTV, motivele pentru care se așteaptă ca programul INVESTALIM să fi unul foarte căutat.
În aceste condiții, deși schema de finanțare dispune de un buget de 600 de milioane de euro, pe care ministrul agriculturii, Florin Barbu, a promis chiar să-l dubleze, concurența pentru accesarea de fonduri europene prin programul INVESTALIM va fi una foarte mare, astfel că va conta fiecare criteriu de departajare.
Cu toate acestea, potrivit specialistului în fonduri europene, criteriul cel mai important rămâne legat de valoarea investiției.
„Primul criteriu este valoarea investițiilor, care se împarte la 2,5 milioane de lei, adică aproximativ 500.000 de euro, și se înmulțește cu 10, rezultatul obținut transformându-se în puncte. Să dăm un exemplu: cineva care vine cu 5 milioane de euro valoare a investiției deja pleacă cu 100 de puncte de la primul criteriu de evaluare.
Criteriul numărul 2 punctează tipul de investiție: dacă se face o extindere, o diversificare sau o schimbare fundamental a procesului de producție se oferă 20 de puncte, dacă vorbim de o înființare primim 10 puncte. După care avem punctaje pe codul CAEN.
Sunt câteva coduri CAEN care primesc 50 de puncte – în zona de procesare carne, zona de procesare fructe-legume și fabricarea zahărului – și sunt alte coduri CAEN care primesc 30 de puncte, după care se punctează locația unde se realizează investiția. Județele cele mai sărace, cu intensitatea cea mai mare, sunt cel mai bine punctate.
Penultimul criteriu punctează rata de rentabilitate/profit versus cifră de afaceri, iar ultimul punctează capitalul social. Totuși, cumulate, celelalte criterii pot fi foarte ușor anulate de o valoare a investiției cât de mare. Am dat exemplu cu 5 milioane de euro; la 10 milioane deja plecăm cu 200 de puncte!”, a detaliat Răzvan Gălățan modul cum se va face departajarea proiectelor depuse în cadrul programului INVESTALIM 2023-2026.
Poți citi aici și ghidul pentru investiții:
ghidul-solicitantului-investalim_2023Vezi și: Sprijin de la stat pentru români. „Se acordă vouchere de 72.500 de lei”