A apărut ghidul INVESTALIM. Sunt vești bune pentru fermieri, dar și restul beneficiarilor interesați de noua schemă de ajutor de stat de 600 de milioane de euro INVESTALIM 2023-2026. A apărut ghidul de finanțare.
În acest context, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul instituției Ghidul solicitantului în variantă finală și anexele aferente Schemei de ajutor de stat – Program național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM 2023-2026. Programul își are debutul în luna noiembrie a acestui an.
Potrivit reprezentanților AFIR, rolul principal al schemei de ajutor de stat INVESTALIM este dat de dezvoltarea regională pentru înființarea sau dezvoltarea capacităților de producție din industria alimentară. Se trece la această formă de sprijin prin acordarea ajutoarelor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie.
Ai mai putea citi: Ai o fermă și vrei bani de la Guvern? Iată cât de simplu poți accesa fondurile de 225 de milioane de euro de la AFIR
În rândul scopurilor principale în cadrul Programului național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM 2023-2026 se află:
Conform proiectului, cei care pot beneficia de noile scheme de ajutor de stat pot fi întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM cât şi întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv:
1) microîntreprinderi – care au până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
2) întreprinderi mici – care au între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală si/sau al căror bilanț anual nu depășește 10 milioane euro, echivalent în lei;
3) întreprinderi mijlocii – care au între 50 şi 249 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro si/sau al caror bilant nu depaseste 43 milioane euro, echivalent în lei.
ghidul-solicitantului-investalim_2023Din categoria de întreprinderi mari mai fac parte și solicitanții eligibili întreprinderile care nu îndeplinesc criteriile prevăzute in anexa I la R(UE) nr.651/2014 pentru a fi considerate IMM.
Sprijinul de la Guvern este oferit, începând cu luna noiembrie, tututor întreprinderilor solicitante prin alocări de la bugetul de stat prin bugetul AFIR sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile, în limita intensității maxim admisibile şi a nivelului maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere.
Ai mai putea citi: Jobul de inginer de calcul în 2023. Cât câștigă un astfel de angajat în România și care sunt atribuțiile sale