Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei și, totodată, medic de familie, Daciana Toma face apel către autorități ca serviciile medicale decontate să nu mai fie doar pe hârtie. Nu puține sunt situațiile în care un medic de familie recomandă unui pacient investigații amănunțite care ar putea salva viața acestuia, scrie hotnews.ro.
„Să obligăm autoritățile să pună la dispoziția pacienților ceea ce își asumă în contractul cadru (al CNAS – n.red.). Dacă eu am dreptul să fac aceste investigații, eu trebuie să găsesc undeva, în orașul unde locuiesc, fonduri. Căutați în București sau în orașul în care locuiți un furnizor care are fonduri să ofere servicii decontate!” a spus medicul Daciana Toma
Informează-te și în legătură cu: Anunțul momentului pentru mămicile din România. Schimbări majore ale indemnizației pentru maternitate
Medicul de familie eliberează pacientului trimitere către medicul specialist. Specialistul, la rândul său, eliberează trimiteri către investigații medicale amănunțite – CT, RMN, etc. Problema apare abia în momentul în care pacientul nu gășește un furnizor care să ofere serviciile de care are nevoie. Biletul de trimitere expiră, pacientul merge din nou la medicul de familie, apoi la specialist, ca mai apoi să reînceapă cautările.
În zadar, însă. Medicul Daciana Toma punctează faptul că trebuie să se facă demersuri care să faciliteze viața pacientului nu doar pe hârtie, ci și în viața reală.
„Haideți să ne uităm la pacienții cu risc de cancer pulmonar. Dar câți furnizori oferă radiografie pulmonară decontată?”, a exemplificat ea.
În pachetul de analize pentru care medicul de familie poate elibera trimiteri, se regăsește și radiografia mamară ori testul Papanicolau. Acestea sunt doar teoretice, pentru că la nivel practic, dacă pacienta nu merge pe banii proprii – nu beneficiază de consult.
„A face ecografie, mamografie și Papanicolau, în funcție de vârstă, ar trebui să fie ca spălatul pe dinți. Sunt gesturi minime pentru a îți asigura sănătatea și viața, până la urmă, și nu ar trebui să existe „de ce?”, a mai completat doctorul Toma.
Sigur ești interesat și de: Ce a pățit un șofer după ce și-a dus mașina la fier vechi. A doua zi s-a trezit cu Poliția la ușă