O investiție din stațiunea Mamaia se află într-o situație extrem de complicată din punct de vedere legal. Mai exact, jumătate din proiect a primit aprobările necesare pe hârtie, asta în timp ce cealaltă jumătate se află deasupra unui sit arheologic subacvatic și într-o zonă protejată. Pentru ca lucrările să înainteze ar fi nevoie de acordul Ministerului Culturii dar pe care Primăria Constanța nu la- solicitat înainte de începerea activității, transmite Observator.
Conform reprezentanților Direcției de Cultură, dat fiind statutul de care se bucură jumătate din șantier, lucrările de pe plaja Mamaia și mai ales săpăturile ar fi trebuit să fie monitorizate de către un arheolog.
Din nefericire, situația acestui șantier din Mamaia s-a complicat și mai mult. După ce o anchetă jurnalistică a a dezvăluit că jumătate din șantier se află pe apă conform planului urbanistic, aprobat înaintea lucrărilor de extindere a plajei, informațiile recente indică faptul că cealaltă jumătate se află pe o porțiune de plajă protejată prin lege.
„O parte din lucrări sunt in zona de protecţie a sitului arheologic subacvatic care se află pe platforma continentală a Mării Negre”, după cum explică Laura Tudosie, arhitect al Direcției de Cultură.
În registrul Ministerului Culturii, acest sit arheologic este înscris în clasa întâi, ceea ce îi conferă o importanță majoră. În plus, Hotelul Rex din Mamaia, situat la doar câțiva pași distanță, apare ca monument istoric de arhitectură de valoare națională.
„Conform planului, limitei acestei zone de protecţie, lucrările despre care discutăm se situează pe plajă în zona de protecţie a hotelului, a monumentului istoric și ar fi fost corect ca lucrările respective să fie avizate și la direcţia judeţeană pentru cultură. Adică, prin certificatul de urbanism să se fi cerut avizul nostru”, adaugă Laura Tudosie.
Te-ar putea interesa și: Ce salariu are un angajat la „împinge tava” în Mamaia, în 2024. Se lucrează 6 zile din 7
După cum transmite Primăria Constanța prin unul dintre reprezentanții săi, nu este nevoie de un aviz din partea Ministerului Culturii pentru aceste lucrări și asta deoarece a fost deja emis un aviz pentru extinderea plajei Mamaia.
„Avizul… nu ştiu, probabil că… dacă dânşii aşa consideră, mă rog. Alea sunt nişte construcţii provizorii, nu sunt construcţii definitive. Sunt nişte construcţii uşoare, demontabile şi oricând, în minimum de timp, se aduce terenul la situaţia anterioară”, a declarat Doru Iordache în numele Primăriei Constanța.
Investitorul Alin Bucur afirmă că, chiar și în forma sa actuală, ca lucrare provizorie și demontabilă, proiectul de pe plaja Mamaia va depăși luxul celor mai exclusiviste plaje din lume.
„Facem totul legal. Batem patru recorduri mondiale. Cea mai mare piscină pe plajă făcută din structură de lemn cu mozaic. Păi, nimeni în lume nu a făcut aşa ceva. Ăia în Dubai, în deşert au făcut. Când va fi gata, să vină tot ăia care au dat cu pietre în mine să spună”, a adăugat acesta despre proiectul său din Mamaia.
Autorizația de construire pentru acest proiect de pe plaja Mamaia a fost emisă la sfârșitul lunii martie. La scurt timp după aceasta, inspectorii de la Apele Române au venit să verifice situația. Cu toate acestea, investitorul nu le-a permis să intre pe șantier, argumentând că condițiile meteo, ploaia și vântul puternic, nu permit accesul. În prezent, Apele Române transmit că analizează situația.