Lista de proiecte din domeniul medical care vor primi finanțare a fost finalizată în timp record! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat care din cele 42 de spitale propuse inițial au fost selectate. Dintre acestea, 27 au fost declarate câștigătoare și vor primi finanțare prin PNRR.
Finanțarea este și ea una record, ridicându-se la aproximativ 2 miliarde de euro nerambursabili. Astfel, ministrul Rafila a reușit într-un an de mandat să aducă în țară două miliarde de euro, banii fiind alocați pentru construcția a 27 de spitale din țară.
Ministerul Sănătății a reușit să finalizeze, cu 2 luni înainte de termenul limită impus de Comisia Europeană, evaluarea și publicarea listei de obiective de investiții care vor beneficia de finanțare europeană nerambursabilă.
Spre evaluare au fost depuse în total 46 de cereri, dintre care doar 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1237 / 2022 și au intrat în etapa de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei. Următoarea etapă a presupus un alt triaj, care aplica criteriile de ierarhizare aprobate prin HG, astfel că pe lista finală au rămas 27 de obiective de investiții care vor fi finanțate prin PNRR.
Au fost făcute demesuri din partea Ministerului pentru a fi majorate cu un procent de 30% fondurile care fuseseră inițial alocate, astfel încât un număr cât mai mare de spitale să poată beneficia de finanțare. În final, s-a concluzionat că cele 27 de unități spitalicești au nevoie de un buget de 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro).
Echipa ministrului, coordonată de Dr. Rogobete Alexandru, a hotărât că specializările pe care trebuie pus accent pentru modernizare sunt: cardiologia, oncologia, transplantul, pediatria, neurochirurgia și politrauma. Astfel secțiile construite vor fi dedicate în principal acestor specializări, iar clădirile vor fi sustenabile din punct de vedere energetic, iar asistența medicală va fi și ea digitalizată.
Banii vor fi folosiți pentru construirea și dotarea spitalelor. Specializările pe care echipa ministrului, coordonată de Dr. Rogobete Alexandru, a pus accent sunt cardiologia, oncologia, transplantul, pediatria, neurochirurgia și politrauma. Clădirile viitoarelor spitale vor fi sustenabile energetic, iar asistența medicală va fi și ea digitalizată.
Faptul că ministerul a reușit să accelereze aceste demers se datorează punerii la punct a unei metodologii simple și nebirocratice pentru atragerea banilor europeni. Aceasta a fost testată cu succes, la finalul lunii decembrie, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Timișoara, care a reușit într-un timp record, de doar câteva zile, sa aibă proiecte de 8,6 milioane de euro depuse și aprobate, pentru atragerea de fonduri prin PNRR.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, lista noilor spitale ce vor fi construite în România cu bani din PNNR.
Lista completă a noilor spitale ce vor fi construite cu bani din PNRR:
Investiția totală se va ridica la circa 10 miliarde de lei, fără TVA.