- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investiții masive! Terenurile fostelor fabrici comuniste așteaptă undă verde!

18 Oct, 23:50 • Oprea Alina
Un procent de 7% din suprafața Bucureștiului este ocupat de terenurile fostelor fabrici comuniste care sunt deținute de investitoir privați. Acestea ar putea atrage mari investiții dacă primesc undă verde din partea autorităților!
Investiții masive! Terenurile fostelor fabrici comuniste așteaptă undă verde!

A fost efectuat un studiu de către Bucharest Urban Regeneration care a fost realizat cu ajutorul companiei de consultanță imobiliară iO Partners și a arătata că 1.579 ha sau 15 milioane de mp de terenuri deținute de investitori privați ar putea atrage investiții masive. Acestea au fost estimate la o valoare de 40 de milioane de euro, la nivelul de cost actual pentru următorii 20-30 de ani. Sectorul 3 este cel care deține cea mai mare suprafață.

Citește și: El este italianul care a cumpărat toate terenurile intravilane din satul Labașinț, ce are doar 7 locuitori! Dezvoltatorul a declarat că are planuri mari pentru investiții în sute de case

Cele mai mari platforme industriale din București

Sunt foarte multe terenuri care potfi transformate prin regenerare urbană, iar estimarea s-a efectuat la 15 milioane de mp.

„Ocolim zeci de hectare de teren prin care nu putem intra, uneori chiar și 100 de hectare. Asta nu înseamnă ca ele trebuie sa redevină industrial, ci trebuie să se dezvolte în zone cu funcțiuni mixte.”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Agency iO Partners, potrivit Economica.

200.000 euro pentru aceste proiecte de investiții
200.000 euro pentru aceste proiecte de investiții

Investițiile grandioase care sunt așteptate ar putea fi efectuate, însă toate platformele așteaptă aprobări din partea autorităților. Ca și aspect, unele dintre ele arată ca și cum construcțiile inițiale au fost demolate și curățate, iar altele arată ca niște hale industriale, unele fiind funcționale. Clădirea undese află sediul Reanault se află sub proces de dezvoltare, ceea ce a generat interes pentru dezvoltarea platformelor din zonă.

„Vorbim de o rezervă strategică, care poate fi dezvoltată într-un orizont de timp de 20-30 de ani. E important să știm ce avem. Din punctul nostru de vedere, este o oportunitate. Bucureștiul este un oraș cu densitate mare, pe de altă parte, avem si aceste terenuri, amplasamente disponibile, care asigură un spațiu vital, să putem încuraja regenerarea urbană folosind aceste puncte.”, a adăugat și Alexandru David, Head of Research în cadrul iO Partners, conform sursei citate.

Ce poate fi construit pe aceste terenuri?

iO Partners a efectuat mai multe simulări, astfel că din punct de vedere al suprafeței, 5% ar putea fi alocat parcurilor, 8% birourilor,, iar 2% școlilor, clinicilor private sau diverse spații expoziționale și culturale. Mai mult decât atât, sunt luate în calcul și locuințele care ar constitui 85% din suprafața acestora, adică 1.600 h, iar pe alte două milioane de mp ar putea fi construite spații comerciale, hypermarketuri și alte magazine.

Investițiile ar duce undeva la 40 de milioane de euro, iar calculele realizate de iO Partners arată că autoritățile ar putea încasa, anual, un miliard de euro din impozitul de venit și cel de proprietate, adică jumătate cât e bugetul, la momentul actual al Primăriei București. Totodată, aceste ivestiții ar genera 350.000 de locuri de muncă.

„Suprafața este una generoasă, e jumătate dintr-un sector, sunt zone diferite, fiecare zonă are un anumit concept urbanistic în care se regăsește, pentru fiecare zonă se poate gândi o viziune diferită, dar în general, această viziune ar trebui să fie dată de o strategie de regenerare urbana, care să reglementeze și să dea o direcție generală de dezvoltare pentru aceste zone. Acum sunt ca niște enclave închise.”, a declarat Cristina Ana, urbanist și managing partner al Includio Architects, potrivit sursei citate.

Aceste foste platforme industriale se regăsesc în zone dens populate destinate fabricilor, dar care nu își mai au locul în spațiul urban. Urbanistul Cristina Ana a comunicat faptul că unele dintre aceste platforme ar trebui esființate imediat, însă unele dintre ele încă păstrează valoare arhitecturală.

„Din punctul meu de vedere, ca și urbanist, cred că ar trebui făcut un set de reguli care să fie aplicate în general, și care să susțină genul acesta de investiții, să fie cuprinse într-un PUG (Plan Urbanist General), sa fie cuprinse într-o strategie integrată, nu doar blocată.”, a adăugat Cristina Ana, conform sursei citate.

Citește și: Marcel Ciolacu anunță investiții majore la CFR! 55 de locomotive electrice și 139 de vagoane de călători vor fi modernizate

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi transport inclus
Locul de muncă care le asigură românilor un salariu de 5.500 de euro. Bonusuri: cazare gratuită şi ...
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Aparatul care trebuie scos din priză în timpul furtunii. Riscurile la care ne supunem dacă nu-l deconectăm
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi