Anul 2022 este unul record pentru investițiile imobiliare din România! Ultimele informații relatate de economedia.ro arată, contrar tuturor așteptărilor, valoarea totală a proiectelor se ridică la 1.26 miliarde de euro. Avansul înregistrat față de anul precedent este de 39%. Creșterea a fost constantă încă din primele 9 luni, dar mai ales, a fost stimulată semnificativ în al patrulea trimestru.
Încă din primele 9 luni din 2022, piața imobiliară din România a înregistrat o creștere semnificativă și constantă. Aceasta a fost stimulată și mai mult la începutul trimestrului cu numărul 4, atunci când Paval Holdings a achiziționat portofoliul de birouri al CA Immo pentru 377 milioane de euro. Ponderea investițiilor interne a ajuns la jumătate din totalul activității din 2022, dar la fel de bine, compania românească a ajuns un principal proprietar de birouri.
Contrar tuturor așteptărilor, anul 2022 a fost unul record în România, din perspectiva investițiilor imobiliare. Volumul total al proiectelor se ridică la 1.26 miliarde de euro, iar avansul înregistrat față de 2021 este de 39%. Inclusiv sectorul de birouri și-a păstrat poziția de prim beneficiar al investițiilor. Tranzacțiile cu active au atins valoarea uriașă de 812.7 milioane de euro în 2022.
Investitorii din România au favorizat în continuare clădirile de birouri, în ciuda tuturor provocărilor determinate de hibridizarea muncii. Tranzacțiile de retail au reprezentat mai puțin de un sfert din totalul investițiilor. Pe de altă parte, cele industriale dețin o pondere de 7% din total (90 milioane de euro).
În primul trimestru din 2023, activitatea investitorilor și-a menținut ritmul, atingându-se un nivel total de 149.6 milioane de euro. Avansul înregistrat este de 73% față de perioada similară din 2022. Segmentul industrial a devansat clădirile de birouri cu privire la ponderea în totalul activității investiționale, cu 43.4%, urmat de hoteluri, achiziții ale sectorului public și retail.
Atât în 2022, cât și în 2023, Capitala a înregistrat peste jumătate din investiții în primul trimestru. Ilinca Timofte precizează investitorii și-au pierdut interesul față de orașele regionale, tocmai din cauza blocajelor din dezvoltare.
„Pe lângă stabilitatea pieței și varietatea produselor, un alt motiv pentru care interesul investitorilor s-a îndepărtat de orașele regionale în ultimii ani este faptul că blocajele în dezvoltare cauzate de pandemie au dus la un număr limitat de proprietăți de calitate disponibile pentru vânzare.
O serie de noi dezvoltări anunțate pe piețele regionale urmează să fie initiate în 2023 și să creeze oportunități suplimentare de investiții în anii următori”, spune Ilinca Timofte, Head of Research, Crosspoint Real Estate.
Vezi și: Investitorii români au un as în mânecă. Cum încearcă afaceriștii să-și crească veniturile