Compania de consultanță Roland Berger a realizat un studiu care arată că investițiile private equity vor crește în 2023 în piața locală, informează economedia.ro. Datele raportului publicat arată că aproximativ 1.700 de experți din industria de private equity din Europa au contribuit la studiu, iar la fel de bine, în România, peste 70% din fondurile active pe piața locală au participat.
Studiul realizat de compania de consultanță Roland Berger arată că tranzacțiile finanțate cu instrumentul private equity vor crește în România în 2023, în piața locală. Datele din raportul „Perspectiva industriei de Private Equity în 2023” au fost culese în urma discuțiilor purtate cu aproximativ 1.700 de experți din industria menționată, din Europa. Totodată, peste 70% din fondurile active pe piața locală din țară au participat la studiu. Astfel, managerii estimează că numărul de oportunități de investiții atractive va crește în România, ceea ce va conduce, implicit, la un număr mai mare de tranzacții finanțate prin private equity.
La nivel european, perspectivele pentru 2023 sunt mai precaute. Doar 30% dintre experți se așteaptă ca numărul tranzacțiilor de tip M&A să crească față de anul precedent. Totodată, la nivelul regiunii Europei Centrale și de Est, doar 16% dintre specialiști văd o mărire a numărului de tranzacții. În țările nordice, creșterea prevăzută este de 10%, și totodată, perspectivele pentru Italia, Europa Centrală și de Est și Marea Britanie sunt unele mult mai temperate.
„Piața de private equity din România se află într-un stadiu diferit față de celelalte țări din Europa, si implicit prioritățile jucătorilor pentru anul în curs sunt diferite”, a declarat Szabolcs Nemes, Managing Partner Roland Berger România.
Sectoarele IT, software, soluțiile digitale și cel de servicii medicale sunt considerate cele mai atractive pentru investițiile de private equity, atât la nivel local, cât și în Europa. 75% dintre experți consideră că numărul de tranzacții va fi mai mare pentru aceste industrii, în ordinea menționată.
Podiumul local este completat în cele din urmă de sectorul de Bunuri de larg consum & Retail, precum și de cel de Logistică & Servicii. La nivel european, sectoarele de Energie & Utilități și cel de Infrastructură par să atragă un interes mai mare din partea fondurilor de investiții.
Managerii români au planuri mari pentru 2023. Concret, aceștia și-au propus să reducă costurile, să implementeze diferite măsuri pentru digitalizare și să facă achiziții adiționale, așa cum reiese din studiul menționat. Toate aceste obiective sunt menite să crească valoarea companiilor din portofoliu. La nivel european, accentul va fi pus în mare parte pe ESG, creșterea gradului de reziliență și digitalizare.
„Fondurile din Europa intentionează sa se concentreze în acest an mai mult pe faza de vânzare a investițiilor existente. În schimb, fondurile de investiții active pe plan local au declarat că în 2023 doresc să se concentreze în primul rând pe realizarea de noi investiții și dezvoltarea companiilor din portofoliu”, conchide Szabolcs Nemes.
Te-ar putea interesa și: Medicina digitală rupe normele în România! Programările online depășesc milionul! Românii încep să se împace cu tehnologia