Perspectivele economice s-au înrăutățit în ultimele luni, dar cu toate acestea, investitorii din România nu-și pierd speranța. Așa cum relatează b1tv.ro, afaceriștii au găsit noi metode pentru a-și salva banii și pentru a-și crește veniturile.
În ciuda faptului că perspectivele economice s-au înrăutățit în ultimele luni, se pare că investitorii români au prins mai multă încredere. Concret, 64% dintre afaceriști și-au majorat finanțele în ultimul trimestru, iar 84% se declară încrezători în ceea ce privește portofoliul de business și evoluția propriilor investiții.
Mai mult de jumătate dintre afaceriști și-au extins portofoliul către diverse clase de active. Cele mai populare sunt mărfurile fungibile și obligațiunile străine. Procentul investitorilor români care dețin mărfuri a sărit la 27% de la 16%. Totodată, numărul afaceriștilor care au obligațiuni străine a ajuns la 17% (de la 12%), iar cei cu investiții alternative ajung la 23% (de la 21%). Numărul afaceriștilor cu expunere la valute ajunge la 19%, în timp ce investițiile în criptoactive au rămas constante (29%).
Investitorii români își mută atenția de la acțiuni la mărfuri, aceasta fiind una dintre soluțiile pe care le-au identificat pentru a-și salva banii. A fost identificată o creștere de 11 puncte procentuale a numărului de afaceriști care activează în acest segment, de la 16% la 27%. Obligațiunile străine au fost majorate cu 7 puncte procentuale, urmate de investițiile alternative (4pp).
Tot mai mulți români și-au orientat atenția către instrumentele alternative, cum ar fi proprietățile imobiliare. Așa cum arată ultimele date, numărul acestora a ajuns la 29%. Categoria este cea în care românii sunt mult mai predispuși să investească, comparativ cu media înregistrată la nivel european (23%).
Românii și-au majorat expunerea la acțiunile locale cu până la 3%, totul întâmplându-se doar în ultimul an. La nivel global, numărul investitorilor individuali cu expunere la acțiunile locale a scăzut de la 51% în primul trimestru din 2022, la 45% în perioada similară a anului 2023.
În SUA, fenomenul de îndepărtare de piața de capital este un fenomen destul de răspândit. Investitorii de retail dețin acțiuni naționale care au scăzut de la 60% în primul trimestru din 2022, la 42% în perioada similară a acestui an.
Vezi și: Cum au ajuns aproape 8 milioane de români să fie investitori la bursă, fără acordul lor