- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Iohannis a aprobat legea! Românii care nu pot fi obligați să lucreze noaptea. Care sunt categoriile vizate

29 May, 15:29 • Adrian Popovici
Klaus Iohannis a semnat o lege prin care femeile gravide, lăuzele sau părinții din familii monoparentale nu vor putea fi obligați să lucreze noaptea.
Iohannis a aprobat legea! Românii care nu pot fi obligați să lucreze noaptea. Care sunt categoriile vizate

Vești bune pentru aceste categorii de angajați din România! Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege importantă pentru protecția angajaților. Acest act normativ aduce schimbări semnificative privind munca de noapte, stabilind că anumite persoane nu pot fi obligate să lucreze pe astfel de ture, notează News.ro.

Legea promulgată vizează direct protejarea femeilor gravide, a lăuzelor și a celor care alăptează, precum și a părinților singuri din familiile monoparentale. Conform noilor prevederi, aceste categorii de angajați nu pot fi forțate să lucreze pe timp de noapte.

Modificarea articolului 128 alin. (2) din Codul Muncii reprezintă o extindere a protecției deja existente pentru femeile gravide, lăuze și cele care alăptează, prin includerea părinților singuri din familiile monoparentale.

„Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte”, se arată în textul de lege semnat de către şeful statului.

Acești români nu vor lucra noaptea
Acești români nu vor lucra noaptea

Te-ar putea interesa și: Categoriile de români care nu vor mai fi obligate să muncească în tura de noapte. Proiectul a fost adoptat

Cum se aplica legea angajaților care lucrează noaptea?

Odată cu modificarea legii, firmele din Români nu își vor mai putea obliga angajații aflați în aceste categorii să lucreze în timpul nopții. Cu toate acestea, proiectul de lege stabilește că gravidele, lăuzele sau părinții din familiile monoparentale pot lucra în acest interval de timp doar dacă își doresc acest lucru.

Conform legii actuale, doar femeile gravide, cele care au născut recent și cele care alăptează au dreptul de a decide dacă lucrează sau nu în astfel de ture. Proiectul extinde acest drept și asupra părinților singuri.

Munca de noapte este definită ca activitatea desfășurată între orele 22:00 și 06:00. Mulți părinți singuri se confruntă cu dificultăți în a găsi pe cineva de încredere care să aibă grijă de copiii lor în acest interval, iar costul unei bone este adesea prea mare.

Din această cauză, copiii ajung adesea fie în grija unor persoane nepotrivite, fie sunt lăsați singuri pe timp de seară . Proiectul de lege vine în sprijinul familiilor monoparentale, pentru a evita astfel de situații și pentru a nu pune în pericol relația părinte-copil, care poate fi grav afectată de un astfel de program.

Citește și: Data la care intră alocațiile copiilor în iunie 2024. Când vor primi părinții banii pe card sau de la poștaș