Președintele Klaus Iohannis a ieșit public cu noi declarații de interes pentru români. Coridoarele Solidarității ar trebui să se transforme într-o punte pe termen lung între UE și Ucraina și Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări, anunță Agerpres.
România s-a alăturat pe deplin și cu toată dăruirea efortului de a transforma Coridoarele Solidarității într-o adevărată poveste de succes. Prezent la Forumul de Pace de la Paris, Klaus Iohannis a dezbătut mai multe subiecte importante, iar acolo unde a considerat că este necesar, a transmis și pe pagina sa personală de Facebook mai multe detalii.
Mai poți citi: Președintele Klaus Iohannis, mesaj special pentru români, după întrunirea cu Macron. „România este pregătită să adere la Schengen”
În mesajul său, președintele a ținut să mulțumească încă odată Comisiei Europene pentru eforturile semnificative depuse pentru Coridoarele Solidarității. Mai mult, acesta a transmis că România va rămâne implicată să colaboreze strâns pentru promovarea celor mai bune soluții pentru Ucraina, Republica Moldova, securitatea alimentară globală și stabilitatea rețelei de aprovizionare.
„Am făcut eforturi importante, am investit resurse financiare și umane semnificative într-o nouă infrastructură, cu puncte de trecere a frontierei noi sau modernizate cu servicii permanente, precum și facilități suplimentare pentru depozitare. Aceste eforturi continuă. (…) Coridoarele Solidarității ar trebui să se transforme dintr-o soluție temporară, de urgență, într-o punte pe termen lung între Uniunea Europeană și Ucraina și Republica Moldova, în perspectiva viitoarei lor aderări.
De aceea, am susținut inițiativa extinderii Rețelei Trans-Europene de Transport (TEN-T), precum și finanțarea proiectelor care îmbunătățesc conexiunile de transport. Porturile românești Galați și Constanța sunt pregătite să joace un rol sporit în acest sens”, a transmis șeful statului, într-un mesaj video postat pe Facebook.
Amintim că președintele Klaus a anunțat joi că a fost inaugurat un nou punct de trecere a frontierei la granița cu Ucraina. Este primul deschis de această țară cu un stat membru al Uniunii Europene de la începutul conflictului.
„Sunt mândru de măsurile pe care le-a luat România și care au permis tranzitul a peste 6,5 milioane tone de cereale din Ucraina – o contribuție esențială la securitatea alimentară globală. Acesta este doar începutul unei lungi călătorii”, a completat Iohannis.
Comisia Europeană, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Republica Moldova, Ucraina, Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială sunt cosemnatare ale unei declarații comune privind mobilizarea unui miliard de euro pentru Coridoarele Solidarității.