Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu prezintă astăzi, într-o conferință de presă, Raportul trimestrial aspra inflației. Guvernatorul BNR a confirmat că țara noastră se află pe poziția a zecea în ceea ce privește inflația, situația fiind una mult mai bună decât în urmă cu trei ani.
Banca Națională a României anunța, încă din ultimele zile ale săptămânii trecute, într-un comunicat de presă, că rata anuală a inflației va mai crește temperat spre finele anului curent, iar mai apoi va intra pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024. Acest lucru a fost confirmat astăzi și de Mugur Isărescu.
„Este bine să comparăm situația din România și cu ce se întâmplă în lume. Și deocamdată haideți să ne comparăm cu ce vedem în Europa.
Am pus aici situația din 2019, când România era ”campioană” nefericită, cu cea mai mare rată a inflației. Pe parcursul a mai puțin de trei ani ne-am îmbunătățit situația comparativ, nu față de noi. Inflația a continuat să crească și acesta este un lucru nefericit, dar comparativ cu alte țări europene suntem pe poziția a zecea. Avem nouă țări care sunt cu inflație mai ridicată decât noi, inclusiv țări din zona euro.
De ce spun zona euro? Pentru că mulți cred că dacă ai intrat în zona euro ai scăpat de inflație. Uite că nu se dovedește a fi adevărat. Dacă am lua și luna octombrie, cu evoluția din luna octombrie, cred că ne-am îmbunătăți situația.
Mai observăm că la această temperare relativă a creșterilor de prețuri, alături de petrol, au mai contribuit și piețele metalelor de bază, alimentelor și îngrășămintelor, unde s-a constatat o anumită detensionare.
Prețurile producției industriale de pe piața internă sunt la niveluri foarte mari. Mai devreme sau mai târziu ele se transmit în prețurile de consum, dar observăm aici în ultimele luni o ușoară calmare a majorărilor de preț”, a declarat Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.
Te-ar mai putea interesa și: ANAF-ul s-a apucat puternic de colectat bani la buget! Anul acesta peste un sfert din PIB vine de la fisc! Care erau cifrele în anii trecuți?
În luna octombrie, rata anuală a inflației a coborât la 15,32%, de la 15,88% în septembrie, în condițiile în care prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 20,58%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 14,37%. Mai mult, serviciile au fost mai scumpe cu 8,31%, conform datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).
În luna august, guvernatorul Băncii Naționale a României anunța că prognoza de inflație pentru finalul acestui an este estimată la 13,9%. De partea cealaltă, prognoza de inflație pentru finalul lui 2023 este estimată la 7,5%.
Te-ar mai putea interesa și: Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine