Până în prezent, aproximativ 20.000 de români au depus dosare pentru a beneficia de fondurile de la stat pentru panouri fotovoltaice. Administrația Fondului pentru Mediu analizează atent aceste dosare, pentru a vedea cine este eligibil pentru a primi acești bani și cine nu.
Alte articole: Cine este bunicuța care a câștigat la loto 100.000 de dolari, i-a investit și a obținut mai apoi 400.000
„În momentul de față sunt în evaluare încă aproape 20.000 de dosare, care au fost depuse în cursul lunilor decembrie-ianuarie, anul trecut. Acestea au fost depuse la AFM (Administrația Fondului pentru Mediu-n.r.). Vor fi contractate, evaluate, finalizate până la sfârșitul anului. Anul viitor ne propunem un alt sistem de depunere, pentru că cererea este uriașă și, pentru a face față, avem nevoie de parteneriate astfel încât nu doar o singură instituție cu câteva zeci de persoane să se ocupe de aceste dosare și să avem un parteneriat cu autoritățile publice locale”, a transmis Barna la Antena 3.
De asemenea, ministrul mediului a anunțat că există discuții avansate cu Asociațiile Municipiilor și Comunelor pentru a derula programul ”Casa Verde fotovoltaice”. Ministrul își dorește ca înscrierea în program să se facă la nivel național, însă evaluarea dosarelor să se facă la nivel local.
„Decizia să fie dusă mai aproape de cetățean și la nivelul primăriilor, să avem o rată mai mare de rentabilitate, o capacitate de accesare și de verificare a dosarelor. Eu sper ca la sfârșitul lunii decembrie deja sistemul informatic să fie funcțional și în cazul în care vom avea bugetul național aprobat la sfârșitul sau în cursul lunii decembrie și bugetul AFM aprobat în primele zile, săptămâni, ale lunii ianuarie atunci putem începe înscrierile în program și semnarea parteneriatelor cu primăriile. Deci, în cursul lunii ianuarie văd posibilă demararea programului prin ajutorul autorităților publice locale”, a precizat Tanczos Barna.
Prin acest proiect, beneficiarii vor primi 90% din suma necesară de la stat, iar contribuția lor trebuie să fie de 10%. Totodată, autoritățile anunță că procedura nu ar trebui să dureze mai multe de trei luni până când banii vor intra în conturile celor care au aplicat, conform Gândul.
”În 3 luni de zile se poate ajunge la semnarea contractului”, a asigurat ministrul, conform sursei citate.
Trebuie știut că fiecare proiect poate beneficia de 20.000 de lei din partea statului român. Conform legii, valoarea instalației fotovoltaice trebuie să fie de minimum 20.000 de lei (4.000 de euro).
”În această situație, prețurile din piața pentru o instalație fotovoltaică sub 3 kilowați, cât este necesar încălzirii unei case de până în 200 de metri pătrați, este între 15.000 și 30.000 de lei”, transmit autoritățile.