Din ce în ce mai mulți oameni preferă să lucreze remote, unde pot desfășura activitățile într-un mediu familiar. Studiile arată că această modalitate de lucru poate genera un randament mai bun și finalizarea sarcinilor mai rapid.
În anul 2019, doar 0,8% dintre angajații din România lucrau de la distanță. De atunci, procentul a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 20%, conform estimărilor recente. Această schimbare majoră se datorează în mare parte pandemiei.
În contextul creșterii cererii pentru oportunități de muncă flexibile și a globalizării pieței muncii, platforma de joburi nPloy a pregătit o selecție variată de locuri de muncă remote.
Startup-ul din Europa Centrală și de Est și-a extins oferta de angajare cu locuri de muncă remote, concentrându-se în special în domeniul tehnologiei. Astfel, platforma oferă peste 1.000 de locuri de muncă pentru 100 de companii din industria tehnologică.
Majoritatea angajatorilor oferă beneficii atractive, cum ar fi programul flexibil, posibilitatea de a lucra 4 zile pe săptămână, suport pentru sănătate și bunăstare și echipamente pentru biroul de acasă.
„Credem că lucratul de la distanță nu este doar o tendință, ci chiar viitorul muncii. Observăm un interes crescut pentru pozițiile remote în ultimele săptămâni, de când am început să le publicăm pe platforma noastră.
Talente din întreaga lume aplică prin intermediul nPloy cu o viteză impresionantă. Suntem încântați să conectăm profesioniști cu companii de renume internațional, ajutând ambele părți să depășească granițele și limitările locale și să extindă orizonturile”, afirmă Konstantin Tsonev, cofondator și COO al nPloy.
Munca de la domiciliu poate aduce beneficii pentru sănătate. Conform unui studiu publicat de The Guardian, lucrul de acasă poate conduce la obiceiuri alimentare mai sănătoase și la o reducere a nivelului de stres în timpul programului de lucru. Aceste concluzii au fost trase de specialiști în urma pandemiei, când mulți angajați care anterior lucrau la birou au fost nevoiți să își desfășoare activitatea de acasă.
Totuși, există și aspecte negative asociate cu munca la distanță. Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) și King’s College din Londra, lucrătorii de la distanță sunt mai predispuși să consume gustări nesănătoase, să bea mai mult, să fumeze și să îngrașe.
Unul dintre autorii acestui studiu este profesorul Neil Greenberg, psihiatru la King’s College din Londra. El subliniază că atât lucrătorii, cât și angajatorii ar trebui să abordeze munca de acasă cu aceeași seriozitate ca și munca de birou.
”În vremurile vechi ale muncii de birou, oamenii şi-au dat seama că, dacă îi puneai pe toţi în aceeaşi cameră fără izolare fonică, totul era neplăcut şi nu aveai o forţă de muncă foarte productivă.
Acum, că am trecut la o cultură a muncii la domiciliu, este logic ca organizaţiile şi guvernul să se asigure că oamenii care lucrează la domiciliu o fac într-un mod cât mai eficient posibil”, a spus el.
Ai mai putea citi și: Pensii mai 2024. CNPP anunță când intră pensiile pentru Paște având în vedere minivacanța