Jobul plătit cu 2000 de euro nu este cel de medic sau de avocat, cum s-ar putea crede. Ba chiar, nu puține sunt cazurile în care un medic sau un avocat, mai ales dacă sunt la început de carieră, câștigă mai puțin decât un tractorist.
Pentru cei care lucrează pe utilajele agricole, salariile pornesc de la 3.500 de lei și pot ajunge chiar la 10.000 de lei pe lună, în funcție de utilaj și de suprafața de teren care trebuie lucrată. Fermierii susțin că jobul de tractorist nu mai are aproape nimic de-a face cu jobul de acum două-trei decenii, și asta deoarece nu mai presupune atât de multă muncă. În zilele noastre, utilajele sunt dotate cu tot felul de funcții, iar tot ce trebuie să facă tractoristul este să supravegheze treaba.
În pofida acestor lucruri, românii nu par interesați de această meserie.
„Am avut un băiat, a fost la mine, a fost angajat şi apoi a plecat în Italia. Salariile sunt mari, dar şi cheltuielile sunt mari”, spune Ioan Glăvan, fermier, pentru phonline.ro
„Este un utilaj de ultimă generaţie. Avem foarte multe ecrane pentru digitalizare, pentru a se regla singur. Avem o telecameră care este monată în spatele maşinii. Aici avem parte de GPS. Maşina merge cu mâinile libere. Operatorul pur şi simplu se uită la toate ecranele şi maşina merge singură”, spune și Andrea Tomazeli, producător tractor inteligent.
Deși nu este necesar să ai studii superioare ca să fii eligibil pentru un astfel de loc de muncă, este necesar să urmezi un curs special. În România, sunt, din păcate, puţine locuri unde se mai țin cursuri de tractoriști. Unul dintre acestea este foarte aproape de București, în localitatea Ștefănești. Cursurile școlii pot fi urmate doar de cei care au măcar 10 clase.
„În principiu, la cursurile de calificare în ultimii ani a fost aşa, o constantă. Anual avem două sesiuni de cursuri. Pregătirea pentru obţinerea categoriei TR se desfăşoară pe durata întregului an. Aici am observat o cerere în creştere”, declară Monica Toma, administratorul școlii Agromec Ștefănești